Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.04.2022, 11:24

Голова РСУ взяв участь у конференції "Суди в умовах війни" Голова РСУ взяв участь у конференції

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь в конференції "Суди в умовах війни", яка відбулася 29 квітня 2022 року. Організатором відеоконференції та ідейним натхненником обговорення роботи судів в умовах війни виступив Проєкт ЄС "Право-Justice" та його головна міжнародна експертка з питань судової реформи  Анна Адамська-Галлант.

Звертаючись до учасників заходу, Богдан Моніч подякував організаторам за увагу до питань судової влади України в умовах війни і висловив сподівання, що така увага тільки зростатиме.

"Відразу скажу, що жодна цивілізована держава, а Україна саме така, жодна притомна людина не планує своє життя в умовах війни. Зараз ми знаємо, що маючи такого сусіда нам доведеться переглянути цілий ряд процесів в організації роботи судів і передбачити цілий ряд запобіжних механізмів втручання в правосуддя на майбутнє", - зазначив Голова Ради суддів України.

Богдан Моніч інформував міжнародних представників про те, що в перший день війни відбулося засідання Ради суддів України, на якому було прийнято рекомендації судам щодо організації роботи в умовах воєнного стану. 

"Ці рекомендації враховують попередній досвід евакуації судів (2014-2015 роки) з тимчасово окупованих територій і визначають алгоритм дій у разі загострення бойових дій на контрольованій Україною територіях. Тоді, серед іншого Рада суддів України рекомендувала зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів - оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ", - наголосив очільник суддівського самоврядування.

Він також зауважив, що попри війну і втрати суди України, які знаходяться на відносно "мирних" територіях працюють  у штатному режимі, а всі необхідні організаційні питання вирішуються спільно керівниками вищих органів та установ системи правосуддя.

У підсумку виступу Богдан Моніч окремо зазначив про справи з маркером "війна", а це справи про державну зраду, військові злочини і злочини проти людяності тощо, які найближчим часом почнуть надходити в суди.

"Ми їх будемо відстежувати і вони будуть під особливою увагою Ради суддів України позаяк за ними стоїть вселенський злочин, що дозволила собі росія проти суверенної держави та її народу. Бо попри усі труднощі я переконаний - Україна переможе!", - наголосив Богдан Моніч.

Пресслужба РСУ