Рада Суддів
України

uaUA enEN

23.09.2022, 08:59

​Голова РСУ взяв участь в обговоренні питання забезпечення безпеки здійснення правосуддя в умовах воєнного стану ​Голова РСУ взяв участь в обговоренні питання забезпечення безпеки здійснення правосуддя в умовах воєнного стану

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь в обговоренні питання щодо особливостей забезпечення безпеки здійснення правосуддя в умовах воєнного стану.

Захід відбувався в межах нової фази Ініціативи "Модельні суди", організатором якого виступив Проєкт Європейського Союзу "Право-Justice" та його Головна Міжнародна експертка з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант.

Відкриваючи захід, пані Анна зазначила, що питання є надзвичайно важливим з огляду на необхідність забезпечення безпеки і безперервності здійснення правосуддя в умовах воєнного стану, а досвід України в цьому питанні є надзвичайно важливим.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч своєю чергою подякував організаторам за увагу до цього питання і наголосив, що Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування, стала першою серед інших в системі судової влади, яка визначила умови роботи для судів та суддів в умовах воєнного стану.

Богдан Моніч нагадав, що вже 24 лютого, на своєму засіданні РСУ прийняла рішення "Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень Вищої ради правосуддя та воєнного стану у зв'язку зі збройною агресією збоку Російської Федерації", в якому зазначала що в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист.

2 березня 2022 року Рада суддів України оприлюднила рекомендації роботи судів в умовах воєнного стану, у яких покроково розписала умови роботи суду і які стосувалися як суддів, так і працівників апарату.

"Вже зараз, на сьомому місяці війни ми визнали, що питання безпеки здійснення правосуддя потребує певної конкретизації зважаючи на застосування агресором бомбардувань  щодо цивільної інфраструктури України, адже з початку повномасштабної військової агресії, населені пункти України систематично зазнають ракетних ударів, а в прифронтових містах і селах – бомбардувань, артилерійських та мінометних обстрілів. Звичайно, все передбачити й відчувати себе в повній безпеці від ворожих обстрілів, практично нереально, але неухильне дотримання вимог і правил цивільного захисту в більшості випадків рятує населення від смерті та каліцтв", - зазначив Богдан Моніч.

Він також звернув увагу учасників обговорення, що рішенням РСУ № 23 від 05.08.2022 "Щодо затвердження рекомендацій щодо роботи судів в умовах" Рада конкретизувала, що таке безпека правосуддя в умовах війни й "звернула увагу керівників органів та установ системи правосуддя, суддів на недопустимість ігнорування сигналів повітряної тривоги або інших сповіщень про небезпеку, які надходять від органів управління цивільного захисту".

Разом з тим, Рада наголошує, що рекомендації з організаційних питань роботи суддів в умовах воєнного стану, які були опубліковані 02.03.2022 року на сайті Ради суддів України, слід вважати такими, що відображають офіційну позицію Ради суддів України щодо організації роботи судів.

Богдан Моніч також підкреслив, що у контексті розгляду невідкладних судових справ, коли звучить сигнал повітряної тривоги, судді мають виходити з головного принципу діяльності судової гілки влади – суддівського самоврядування: "Тобто, завжди останнє слово за імплементацією наших рекомендацій залишається за суддівськими колективами, за зборами суддів відповідних судів, бо об'єктивно ситуація в кожному регіоні є надзвичайно різною і врахувати її у якомусь загальному рішенні неможливо".

На переконання очільника суддівського самоврядування, свідченням ефективної роботи судової гілки влади в умовах війни є й те, що судова статистика почала фіксувати зростання кількості справ, які надходять до судів.

З його слів, у нас є суди, де спостерігається суттєве збільшення справ у порівнянні з довоєнним періодом. Також зростає кількість судових рішень, які вносяться до ЄДРСР. Зокрема, станом на 19 вересня, починаючи з 1 січня 2022 року до ЄДРСР було внесено 3 мільйони 866 тисяч 671 судове рішення.

"Це говорить про те, що попри на небезпеку судова гілка влади працює і вона буде працювати", - наголосив Богдан Моніч.

На завершення свого виступу Голова Ради суддів України подякував усім керівникам органів та установ системи правосуддя та не лише керівникам, а й суддям, працівникам апаратів судів, службовцям Державної судової адміністрації України та Служби судової охорони за сумлінне виконання своїх обов'язків і забезпечення здійснення правосуддя в умовах війни.

Пресслужба РСУ