Рада Суддів
України

uaUA enEN

31.01.2023, 08:00

Голова РСУ: "Засідання робочої групи щодо фінансування судів у прифронтовому регіоні - маркер, для правосуддя в умовах війни" Голова РСУ:

Виїзне засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади, що діє при Комітеті ВРУ з питань правової політики відбулося 30 січня 2023 року у Запоріжжі.

Ініціаторами проведення наради з представниками судової влади у прифронтовому регіоні виступили керівник робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко та Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

"Засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади у прифронтовому регіоні має стати маркером, яким ми визначимо найактуальніші проблеми, що характерні, на мою думку, для всіх судів в областях України, що забезпечують здійснення правосуддя на прифронтових територіях", - зазначив Богдан Моніч.

Перед власне засіданням робочої групи Голова Ради суддів України та керівник Робочої групи відвідали суди Запорізької області: Ленінський, Орджонікідзевський та Шевченківський районні суди міста Запоріжжя, а також Вільнянський районний суд Запорізької області.

Працівники апаратів усіх без винятку судів відзначили, що найбільш гострою проблемою залишається вкрай низький рівень заробітної плати.

Саме засідання робочої групи відбулося на базі Запорізького окружного адміністративного суду. У засіданні взяли участь голова суду Олег Прудивус, голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка, голови судів запорізького регіону.

Начальник ТУ ДСА України в Запорізькій області Ірина Бєлікова інформувала членів робочої групи про ситуацію із забезпеченням здійснення правосуддя в регіоні й наголосила, що за час війни жоден суд, що працює на підконтрольній Україні території, не припиняв здійснення правосуддя.

Щодо загальної кількості судів, то з 28 районних судів області зараз працює 10: 16 судів знаходиться на окупованій території та два у районах ведення активних бойових дій.

"З одного боку ми пересвідчилися в тому, що в умовах війни у прифронтовій області максимально забезпечується доступ громадян до правосуддя, з іншого – ми маємо більш ретельно та виважено вирішувати завдання фінансового забезпечення діяльності судів, у яких щільно переплітаються і виплата заробітної плати працівникам апарату судів та необхідність її збільшення задля належного кадрового забезпечення апаратів судів", - сказав Голова Ради суддів України перед засіданням робочої групи.

У засіданні в режимі відеоконференції взяли участь постійні члени робочої групи від органів та установ системи правосуддя, а також представники Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України.


Пресслужба РСУ