Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.07.2015, 09:13

Головна - Рада суддів України - Новини, анонси Рада суддів України роз'яснила питання щодо перерахунку суддівського стажу Головна - Рада суддів України - Новини, анонси Рада суддів України роз'яснила питання щодо перерахунку суддівського стажу

Головам всіх судів України рекомендовано привести накази про встановлення щомісячних доплат за вислугу років суддям у відповідність до чинного законодавства.

Таке рішення було прийнято Радою суддів України на засіданні 22 липня 2015 року, після розгляду звернення голови Піщанського районного суду Вінницької області Надії Щерби щодо виникнення протиріч з питання перерахунку судівського стажу.

Зокрема, у зверненні голова суду просив надати роз'яснення питання щодо виплати щомісячної доплати за вислугу років суддям, стаж роботи на посаді, яких становить менше ніж три роки.

Відповідно до ч. 5 ст. 129 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 07 липня 2010 року N 2453-VI, суддям було встановлено щомісячну доплату за вислугу років у розмірі 15% - за наявності стажу роботи до 5 років.

Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд" від 12 лютого 2015 року N192-VIІІ встановлено, що з моменту набрання чинності Законом, а саме з 28 березня 2015 року, суддям виплачується щомісячна доплата за вислугу років у розмірі 15% лише за наявності стажу роботи на посаді судді більше 3-ох років.

Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" не містять положення щодо збереження за суддями раніше визначених щомісячних доплат за вислугу років, яку вони отримували відповідно до законодавства, що діяло на день набрання чинності новим Законом.

Оскільки відсутність вказаної норми є обмеженням соціальних гарантій суддів, передбачених Конституцією та законами України, Радою суддів України, прийнято рішення № 73, відповідно до якого визначено, що судді, стаж роботи яких на посаді судді, на момент набрання чинності Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд" складав менше 3-ох років, але які отримували щомісячну доплату за вислугу років у розмірі 15 %, із набуттям чинності вказаним Законом, право на отримання такої щомісячної доплати не втратили, а тому мають право її отримувати до набуття ними стажу роботи на посаді судді у 3 роки та рекомендовано головам всіх судів України привести накази про встановлення щомісячних доплат за вислугу років суддям у відповідність до чинного законодавства.

Прес-центр судової влади