Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.03.2024, 06:38

​Херсон, найманство і державна зрада: 48 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня ​Херсон, найманство і державна зрада: 48 справ щодо війни, за якими радимо стежити наступного тижня

Харківський “рецидивіст”. Михайло Сазонов — мешканець Харкова, має російське громадянство. У 2014 році СБУ звинуватила його в участі у діяльності “харківських партизанів” — завербованого співробітниками ФСБ об'єднання, яке мало вчиняти теракти та залякувати містян перед виборами. Згідно з матеріалами справи, Сазонов брав участь у роботі групи, проте з власної ініціативи заявив до СБУ та в усьому зізнався. За це його справу закрили. Вже у 2019 році його звинуватили у шпигунстві. Мовляв, у Бєлгороді його завербували представники російського Генштабу й доручили збирати інформацію про суспільно-політичну обстановку й учасників АТО. Але й цю справу суд закрив, бо Сазонов сам заявив до СБУ і російських доручень не виконував. В обох випадках у складі колегії був один і той самий суддя. Нині ж Сазонову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ.

Засідання призначене на 18 березня о 13:00 у Печерському районному суді Києва.

Дискредитація волонтерів. Олексій Оскер родом із Сумщини. За даними ЗМІ, він створював фінансові піраміди, балотувався на виборах у кількох областях, керував компанією, яка володіла медіа, був причетний до справи про продаж посади голови Миколаївської ОДА, мав спільні заходи з львівським антивакцинатором Остапом Стахівим. Після початку повномасштабної війни записував відео з дискредитацією українського волонтерського руху, поширював фейки про роздачу повісток і злочини переселенців, закликав повалити владу на Волині. За це його обвинувачують у спробі насильницької зміни конституційного ладу.

Засідання призначене на 19 березня о 10:00 у Святошинському районному суді Києва.

Допомога російському пропагандисту. Євген Овчар — мешканець Київщини. За даними слідства, у березні 2022 року чоловік написав російському пропагандисту і на його прохання повідомляв про суспільно-політичні настрої. Ще він нібито підготував текст для поширення російських наративів. Чоловік визнав провину та розповів, що контакт російського журналіста отримав від знайомої, яка запропонувала заробити 10 тисяч гривень. Овчар переконував, що на прохання росіянина робив скриншоти з його виступів у соцмережах і пересилав йому у месенджер нібито через те, що в останнього сторінки були заблоковані. Коштів він не отримав, натомість за ним приїхали співробітники СБУ. Його звинувачують у запереченні збройної агресії РФ. Чоловік уклав зі слідством угоду про визнання винуватості. Проте суд її не затвердив і призначив слухання.

Засідання призначене на 20 березня об 11:30 у Солом’янському районному суді Києва.

Вбивство старости Мотижина. Магомедмирза Сулейманов — військовий 37-ї окремої мотострілецької бригади РФ. Слідство вважає, що він разом із сімома іншими військовими причетний до вбивства цивільних на Київщині, зокрема старости села Мотижин. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 20 березня о 14:00 у Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Псевдовибори на Херсонщині. Олена Каменєва — мешканка Херсонщини. За даними слідства, під час окупації допомагала росіянам проводити псевдореферендум про приєднання до РФ. Їй інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 19 березня о 13:20 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області.

Окупаційний очільник “Асканії-Нової”. Дмитро Мещеряков — житель Херсона, колишній співробітник СБУ. За даними слідства, після окупації частини Херсонщини став “керівником” біосферного заповідника “Асканія-Нова”. Чоловік налагоджував співпрацю із зоопарками та сафарі-парками РФ, брав участь у конференціях і виставках, де приписував Росії досягнення українських дослідників у природоохоронній галузі. Йому інкримінують колабораціонізм.

Засідання призначене на 21 березня об 11:20 у Великоолександрівському районному суді Херсонської області (in absentia).

Співробітник колонії. Сергій Куликовський працював у Дар’ївській виправній колонії Херсонської області. Як каже слідство, він лишився в окупації та співпрацював із росіянами. Зокрема, обійняв посаду молодшого інспектора групи нагляду відділу безпеки окупаційної виправної колонії № 90. Його звинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 18 березня о 14:00 у Херсонському міському суді.

Обвинувачений, який “чує” голоси. Шалва Сидоренко з Грузії живе у Дніпрі. За даними слідства, у березні 2022 року в соцмережі “Spaces.im” він поширював фото і відео з російською технікою, дописи з проросійською пропагандою. У червні того ж року слідчі задокументували, що у переписці з мешканцем Харкова обвинувачений просив повідомляти про розташування ЗСУ, адже він збирає таку інформацію для Росії. У судовому процесі постало питання про осудність чоловіка. Він переконував, що “чує” голоси, має психічні розлади. Згідно з висновком медиків, у Сидоренка параноїдна шизофренія у стані ремісії. Проте на момент скоєння інкримінованого правопорушення він міг усвідомлювати та керувати своїми діями. Йому закидають несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 18 березня о 15:00 у Ленінському районному суді Дніпра.

Інформатор ФСБ. Ігор Довганюк — мешканець Слов’янська, працював на місцевому заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію особового складу та озброєння ЗСУ, напрямки руху військової техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Ще він писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де очікуваннями від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 18 березня о 13:00 у Слов’янському міськрайонному суді.

Шарій та ексначальник поліції Вінниччини. Слідство встановило, що колишній очільник поліції Вінниччини у 2018 році у тимчасово окупованому Росією Криму пішов на співпрацю з ФСБ. Він надавав інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі, власників інтернет-ресурсів, яких, на його думку, можна використати для підривної діяльності проти України. До своєї роботи він залучив прокремлівського пропагандиста Анатолія Шарія. Той за матеріалами Шевцова зробив і поширив відео з кремлівськими наративами. Обом інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 19 березня о 15:30 у Вінницькому міському суді (in absentia).

Вербування мера Очакова. Едуард Шевченко ― колишній командир 73-го морського центру Сил спеціальних операцій. У березні 2023 року його затримала СБУ та звинуватила в держзраді. За версією слідства, за завданням окупантів він передавав інформацію про наслідки обстрілів. А згодом спробував завербувати міського голову Очакова, радником якого працював на той момент.

Засідання призначене на 18 березня о 13:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Про решту справ читайте на сайті МІПЛ.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 18-22 БЕРЕЗНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.