Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.04.2023, 12:35

​ІХ Національний судовий форум: обговорили спори, пов’язані із захистом прав фізосіб в умовах війни в Україні ​ІХ Національний судовий форум: обговорили спори, пов’язані із захистом прав фізосіб в умовах війни в Україні

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь у роботі ІХ щорічного Національного судового форуму "Актуальні питання з розгляду спорів, пов’язаних із захистом прав фізичних осіб в умовах воєнного стану в Україні".

Організаторами заходу виступили Норвезька Рада у справах біженців, Верховний Суд України та Асоціація розвитку суддівського самоврядування.

Участь у заході, вперше за всі роки проведення Форуму, взяли судді з усіх куточків України. Доповідачами виступили судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, представники Верховної Ради України.Голова Ради суддів України Богдан Моніч ознайомив присутніх із роботою суддівського самоврядування в умовах війни. При цьому Богдан Моніч закликав суддів та працівників апаратів судів підтримати електронну петицію, що опублікована на сайті Президента України, стосовно критичної ситуації з приводу відтоку кадрового потенціалу із судової системи через вкрай низький рівень оплати праці найнижчої ланки державних службовців апаратів загальних місцевих та апеляційних судів, а саме секретарів судових засідань та помічників суддів.

Також Голова Ради детально зупинився на діяльності РСУ з початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну та окреслив першочергові питання над вирішенням яких потрібно спільно працювати усім органам та установам системи правосуддя.

"Загалом мушу констатувати, що практично до 22 квітня 2022 року, коли почали діяти зміни до законодавства, всі важливі рішення, що стосувалися діяльності судової системи, приймалися саме РСУ. І саме рішення Ради суддів України, як вищого органу суддівського самоврядування, у перший місяць війни дозволили вберегти судову систему від розбалансування і це надзвичайно важливо", - наголосив Богдан Моніч.

Так само надзвичайно важливим кроком в діяльності суддівського самоврядування стало проведення ХІХ позачергового з'їзду суддів України, який відбувся в умовах воєнного стану, а обравши 8 членів Вищої ради правосуддя - повернув її повноваження й дозволив розблокувати роботу всіх процедур, що пов'язані з діяльністю судової влади.

У підсумку свого виступу Голова Ради суддів України зазначив, що впродовж 2022 року РСУ ухвалила 39 рішень, а у 2023 році вже 13 і переважна більшість з них мають чіткий практичний застосунок щодо організації роботи судів та здійснення правосуддя.

"Головне - не слід боятися брати на себе відповідальність, бо ми, судді, маємо говорити не лише про сфери впливу, а про сфери відповідальності, у яких суддя є ключовою фігурую", - сказав Богдан Моніч.

У роботі форуму також взяли участь судді Верховного Суду: Мирослава Білак, Ян Берназюк, Анна Бучик, Андрій Жук, Микола Гімон та судді Конституційного Суду України: Віктор Городовенко, Оксана Грищук, Василь Лемак, Олександр Петришин та Петро Філюк. Почесними гостями були Ліанна Бадамо, спеціалістка програми Інформування, консультування та правової допомоги Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні та Павло Павліш, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Пресслужба РСУ