Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.03.2016, 13:22

Інститут розвитку регіональної преси провів дводенну конференцію щодо відкритості судової влади за участі чеських експертів Інститут розвитку регіональної преси провів дводенну конференцію щодо відкритості судової влади за участі чеських експертів

Дводенною конференцією щодо відкритості судової влади за участі чеських експертів ГО "Інститут розвитку регіональної преси" продовжив реалізацію проекту "Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України", який здійснюється за фінансової підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки.

Судді-спікери, керівники відділів з"язків з громадськістю у судах та прокуратурах мали можливість послухати і поспілкуватися з експертами з Чеської Республіки пані Мирославою Седлачковою – речником (прес-секретарем) Конституційного Суду та паном Петером Малим – речником (прес-секретарем) Верховної прокуратури Чеської Республіки.

Слід наголосити, що обидва доповідачі говорили про важливість відкритості, зрозумілості та доступності інформації, яка оприлюднюється на веб-сайтах судів та установ прокуратури і вважають їх одним з ефективних інструментів комунікації як з представниками ЗМІ, так і з громадськістю. "Веб-сайти – це майданчик з якого ви пропонуєте інформацію суспільству та журналістам. Чим більше у вас на сайті новин та інформації – офіційної, довідкової, правничої, особистісної, тим менше запитів про доступ до публічної інформації ви отримуєте і тим більше маєте часу для популяризації структури через посередництво засобів масової інформації", - сказала прес-секретар Конституційного Суду Чеської Республіки Мирослава Седлачкова.

Щодо діяльності Верховної прокуратури та установ, які їй підпорядковуються, то зі слів речника пана Петера, зараз вона знаходиться на етапі реформування, що, у свою чергу, потребує детального обговорення не тільки в політичних і законодавчих колах, а й серед громадськості, тому використання активних інструментів комунікації дозволяє тримати руку на пульсі суспільних настроїв і вираховувати можливі ризики.

Разом з тим, експерти в один голос відзначили високий рівень довіри чеського суспільства до судової влади, який зараз становить понад 60 відсотків. З огляду на це, доносити до громадськості головні меседжи правової системи дещо простіше, ніж робити це в Україні.

Хоча, як зазначили чеські експерти, проблеми, що існують в правових структурах, схожі з українськими: корупція, намагання політичних сил втручатися в діяльність судів та прокуратури, неналежне матеріальне і кадрове забезпечення.

Підсумовуючи результати конференції, організатори заходу висловили сподівання, що подібний обмін інформацією та досвідом сприятиме створенню належних умов не тільки в реалізації державної політики у сфері доступу до публічної інформації, а й інформуванню громадськості про діяльність судової влади з огляду на ті процеси, які відбуваються в українському суспільстві.

Прес-центр судової влади