Рада Суддів
України

uaUA enEN

10.04.2023, 10:39

​Ірина Шаповалова: "Заради верховенства права, справедливості й невідворотності покарання - трибунал відбудеться" ​Ірина Шаповалова:

Суддя Павлоградського міськрайонного суду, Дніпропетровської області Ірина Шаповалова взяла участь у триденному тренінгу для журналістів регіональних медіа, що вже висвітлюють або мають намір висвітлювати злочини російських військових в Україні.

Тренінг відбувався в Києві і є частиною довготривалого проєкту "Підвищення стійкості українських медіа", який IRMI (International Institute for Regional Media and Information) виконує в партнерстві з Fondation Hirondelle за фінансової підтримки Swiss Solidarity.

Тренінг мав за мету дати відповіді на питання: що таке воєнні злочин та як висвітлювати судові справи, пов’язані із ними? Учасники навчання - журналісти видань, що беруть участь у цьому довготривалому проєкті, і які пишуть чи будуть писати на цю тематику.

З огляду на це, суддя Павлоградського міськрайонного суду Ірина Шаповалова у своїй презентації для учасників проєкту зазначила на необхідності взаємодії судів та журналістів, дала поради, як грамотно висвітлювати судові процеси, уникати типових помилок та взаємних звинувачень в некоректно поданій інформації.

Найперше на що звернула увагу журналістів суддя – це те, що здійснення правосуддя в Україні не припинилося через війну і суди продовжували свою роботу та відновили її на деокупованих територіях.

"Зрозуміло, що ще рік тому ми з вами не могли уявити, що судді будуть судити воєнних злочинців, а ви будете писати про ті злочини, що вчинює агресор на окупованих українських територіях з цивільним населенням. Але саме вироки українських суддів та ваші статті про злочини російської армії, які ви будете готувати, стануть основою слухань у військовому трибуналі, бо я переконана, що заради верховенства права, відновлення справедливості й невідворотності покарання - трибунал обов'язково відбудеться", - наголосила Ірина Шаповалова.

Разом з тим пані Ірина зазначила, що Україна хоч і не ратифікувала Римський статут, але в Кримінальному кодексі України у ст. 438 встановлено кримінальну відповідальність за порушення законів і звичаїв війни. До них, зокрема, належать: жорстоке поводження з військовополоненими чи цивільним населенням, вигнання цивільного населення на примусові роботи, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, видання наказу про вчинення таких дій тощо.

Пані Ірина також вказала на те, що за рік війни українське законодавство активно змінювалося, реагуючи на воєнні реалії.

"З 24 лютого 2022 року до Кримінального кодексу України зміни вносилися 18 разів, а Кримінально-процесуальний кодекс України змінювався 20 разів, що дозволило деталізувати злочини та адаптувати наше законодавство до умов воєнного стану", - інформувала журналістів суддя.

Відтак, станом на 1 березня 2023 року до суду передано 7319 справ про злочини, пов’язані з війною, а це: порушення законів і звичаїв війни, державна зрада, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників, пропаганда війни тощо.

Під час дискусії, яка відбулася після загального огляду судової практики, що формується в українських судах у справах про воєнні злочини, Ірина Шаповалова детально зупинилася на інструментах, які запровадженні судовою владою для поширення інформації про воєнні злочини, вказала на шляхи отримання достовірної інформації у справах, а за детальним роз'ясненням щодо постановлення того чи іншого вироку або прийнятого рішення порадила звертатися до судді-спікера, які є в кожному суді й, на яких покладено обов'язок тлумачити рішення їхніх колег.

Щодо власне тренінгу, то топтренером на ньому був головний редактор видання JusticeInfo, що спеціалізується на висвітленні воєнних злочинів у світі, Тьєрі Крувельє. З ним журналісти обговорювали чим відрізняються геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини, як професійно висвітлювати перебіг процесів над воєнними злочинцями, який досвід є зараз в українських журналістів.

Міжнародну експертизу доповнили українські експерти - журналісти, серед них - Ірина Салій, редактор "Судового репортера" та Сергій Андрушко, журналіст програми "Схеми", судді та правники. Участь експертів, що представляли судову систему, та журналістів, що спеціалізуються на висвітленні судових процесів, дозволила всебічно обговорити наявні професійні проблеми.

Участь у тренінгу судді Павлоградського міськрайонного суду, Дніпропетровської області Ірини Шаповалової відбулася за організаційного сприяння відділу організаційного забезпечення суддівського самоврядування та пресслужби Ради суддів України.

Пресслужба РСУ