Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.09.2017, 09:37

Керівництво ВККСУ та НШСУ розповіли про добір та підготовку суддів Керівництво ВККСУ та НШСУ розповіли про добір та підготовку суддів

25 вересня 2017 року відбулася зустріч Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, секретаря кваліфікаційної палати Комісії Станіслава Щотки та ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з журналістами.

На зустрічі було озвучено плани Комісії у найближчій перспективі. Зокрема, йшлося про тестування рівня знань права та володіння державною мовою кандидатами, які беруть участь у доборі в місцеві суди.

«Зараз триває стадія допуску до участі у доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду. Ми очікуємо, що близько п’яти тисяч кандидатів складатимуть тести, а отже, будуть допущені. Провести тестування Комісія планує 30 жовтня 2017 року», – сказав Сергій Козьяков.

На думку Голови ВККСУ, велика кількість охочих взяти участь у доборі свідчить про довіру до Комісії. Прикладом тут є конкурс до Верховного Суду, процедури якого були прозорими.

Станіслав Щотка нагадав, що станом на 22 вересня 2017 року Комісія розглянула документи 1517 кандидатів, які виявили бажання взяти участь у доборі. Стосовно 1478 осіб прийнято рішення про допуск. Він також додав, що до кінця цього тижня Комісія запланувала розглянути документи усіх кандидатів.

Як було зазначено під час зустрічі, спецпідготовка кандидатів у судді місцевих судів відбуватиметься у чотирьох містах: Києві, Львові, Одесі та Харкові.

Голова Комісії також нагадав, що невдовзі має розпочатися процедура кваліфікаційного оцінювання. Це дасть змогу вирішити кадрову проблему в судах України. Аби ситуація в цьому питанні не набула катастрофічних масштабів, Комісія здійснює процедуру відрядження суддів у найбільш проблемні суди.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук представив концептуальне бачення підготовки суддів Верховного Суду і розповів про компоненти навчальної програми орієнтаційного курсу. Його мета – допомогти майбутнім суддям ВС зрозуміти суттєво нову роль судді найвищої судової установи, закладену судовою реформою, а також ознайомитися з кращим світовим досвідом функціонування інституту касації.

Голова Комісії Сергій Козьяков повідомив, що Комісія найближчим часом має намір оголосити конкурс у Вищий спеціалізований суд з питань інтелектуальної власності.

За інформацією прес-служби Комісії

Прес-служба РСУ