Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.08.2018, 07:36

Комунікація – шлях до покращення довіри до судової гілки влади Комунікація – шлях до покращення довіри до судової гілки влади

В Україні питання взаємодії громадянського суспільства з судовою гілкою влади залишається дуже актуальним. Суспільство вимагає відкритих судів, і судді намагаються комунікувати. Рада суддів України, вже кілька років робить ефективні кроки для налагодження та розвитку такого діалогу. Ми започатковуємо цикл публікацій про становлення судової комунікації в Україні і про роль органів суддівського самоврядування на цьому шляху.

Філософ Лао Цзи якось сказав, що подорож у тисячу миль починається з першого кроку. Таким першим кроком для судової гілки влади стало рішення ХІ з’їзду суддів України від 22 лютого 2013 року про введення в судах посади прес-секретаря. 

Тоді ж, на виконання цього рішення, Державна судова адміністрація України розробила та затвердила посадову інструкцію головного спеціаліста із забезпечення зв'язків з засобами масової інформації (прес-секретаря).

В той же час робоча група до складу якої входили керівники апарату судів, судді, представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації розпочала розробку концепції створення єдиного прес-центру судової влади.

Вже 8 серпня 2014 року на засіданні Ради суддів України з метою гармонізації відносин судової влади та суспільства, забезпечення зростання рівня довіри до судової влади, об'єктивного висвітлення діяльності судової системи в засобах масової інформації та через веб-ресурси прийнято рішення №9 про створення при Раді суддів України прес-центру судової влади, а 5 вересня того ж року рішенням №21 погоджено Положення про цей структурний підрозділ. 

На цьому етапі головним завданням прес-центру судової влади була організація інформаційного супроводу діяльності Ради суддів України, Державної судової адміністрації України та налагодження співпраці зі ЗМІ. Здавалося б, усі ці зусилля мали б привести до утворення механізму взаємодії судових установ та громадськості через медіа, зацікавлених у висвітлені правової тематики. Однак на практиці виявилось інакше. За кілька місяців стало зрозуміло, що для створення ефективної прес-служби суду не вистачає ще однієї ланки. Представники медіа зазвичай бажають отримати коментар не від прес-секретаря, а від судді та й самим прес-секретарям в судах бракує практичних знань та навичок. Окрім того, дуже гостро стояло і питання взаємної недовіри між судами та медіа.

Не залишаючись осторонь історичних подій, які відбувались у 2014 році в Україні, представники органу суддівського самоврядування та фахівці прес-центру судової влади дуже добре розуміли, що комунікаційний вакуум, який історично утворився між судом та суспільством має бути знищено, а тому розвиток інформаційної політики та поглиблення комунікації з пресою та суспільством став пріоритетним напрямом діяльності. 

Тож, вивчення міжнародного досвіду стало наступним кроком. За підтримки Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні представники Ради суддів України з робочим візитом відвідали Королівство Нідерланди, де дізнались, що кожен суд, окрім прес-секретаря має одного або кількох "суддів-спікерів",

а за підтримки Проекту USAID"Нове правосуддя" було організовано і проведено першу міжнародну конференцію "Зміцнення довіри до судової влади через покращення взаємної комунікації".

І вже в березні 2015 року Рада суддів України приймає рішення №14 про запровадження інституту судді-спікера в українських судах. Поява інституту суддів-спікерів вплинула на процес комунікації служителів Феміди із суспільством, адже через призму особистості судді-спікера люди починають бачити у суді людське обличчя, а не знеособлений державний орган.

Реалізуючи Стратегію розвитку судової системи в Україні на 2015-2019 роки, ключовими функціями прес-центру судової влади при Раді суддів України стали: забезпечення оперативного та об'єктивного висвітлення у ЗМІ діяльності органів судової влади, створення та розбудови мережі суддів-спікерів та прес-секретарів судів, надання їм методичної допомоги, спростування недостовірної інформації, сприяння представникам ЗМІ в комунікації з представниками органів судової влади.

Разом з тим, вирішення організаційних питань поставило нові виклики і завдання, що потребували додаткових поглиблених знань у сфері комунікації і медіа, як прес-секретарів, суддів-спікерів так і працівників апарату суду та суддів. Задля виконання цього завдання, представниками прес-центру судової влади при Раді суддів України, було розроблено авторську навчальну програму для судових комунікаторів реалізація якої триває і досі.

Про становлення інституту суддів-спікерів та перші етапи реалізації навчальної програми читайте в наступних публікаціях на нашому сайті.

Прес-служба РСУ