Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.09.2015, 07:49

Конституційна Комісія схвалила проект змін до Конституції в частині правосуддя Конституційна Комісія схвалила проект змін до Конституції в частині правосуддя

4 вересня 2015 року у Верховній Раді України відбулося чергове засідання Конституційної Комісії, у якому взяли участь члени Конституційної Комісії представники судової влади: Валентина Сімоненко - Голова Ради суддів України, Ярослав Романюк - Голова Верховного суду України, Голова Вищої ради юстиції - Ігор Бенедисюк та члени ВРЮ Андрій Бойко та Вадим Беляневич.

Відкриваючи засідання Конституційної Комісії з питань судової реформи, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зазначив, що завдання Комісії – напрацювати такі зміни, які повернуть довіру до судів і сприятимуть тому, щоб «правосуддя в нашій країні дійсно відбувалося».

Як повідомив керівник Робочої групи Конституційної Комісії з питань правосуддя та суміжних правових інститутів Олексій Філатов, інтенсивна робота над проектом змін дозволила значною мірою вирішити питання деполітизації і забезпечення незалежності судової влади,підвищення вимог та професійних стандартів для судового корпусу, впровадження конкурсної процедури для призначення усіх суддів, впровадження обмеженого суддівського імунітету. Пропонується змінити принцип формування Вищої ради правосуддя, відповідно до якого більшість складу Ради формуватимуть судді, обрані суддями, а також закріпити інститут судового контролю за виконанням судового рішення та ін.

Під час засідання члени Комісії обговорили пропозиції та зауваження до напрацьованого Робочою групою законопроекту. Зокрема, дискусію викликали питання кваліфікаційних вимог до стажу роботи судді (5 чи 7 років), чи потрібно на рівні Основного Закону гарантувати право на касаційне оскарження, про місце вищих судів у системі судоустрою, чи слід в Конституції України передбачити вичерпний перелік повноважень Вищої ради правосуддя, чи доцільним є залишення Президентові України функції призначення суддів на посади вперше та інші.

Член Конституційної Комісії, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд висловила думку, що закладене в проекті змін право Глави Держави призначати суддів на посади дозволятиме Президентові втручатися у питання суддівської кар’єри. Водночас, на думку Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка, призначення суддів на посади безстроково може здійснюватися Главою Держави, але лише у церемоніальній формі. «Вища рада правосуддя визначатиме претендента на конкретну посаду, на яку Президент призначатиму цю особу, – пояснив Я. Романюк. – І таке призначення лише підвищить статус і значення посади судді».

Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Андрій Мелешевич також звернув увагу членів Комісії на попередній висновок Венеціанської Комісії, у якому європейськими експертами було негативно оцінено проблему паралельного закріплення у законопроекті Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та ради прокурорів. Нагадаємо, що експерти Венеціанської комісії у попередньому висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) стосовно змін до Конституції України в частині судової влади від 24 липня 2015 року № 803/2015 зазначили про те, що «паралельне існування з одного боку Вищої ради правосуддя, а з другого боку, - Вищої кваліфікаційної та дисциплінарної комісії та Ради прокурорів, як окремих органів, замість спеціалізованих структурних підрозділів Вищої ради правосуддя, створює дуже складну систему, яка запроваджує дуалізм в адміністративному управлінні судовою гілкою влади та несе ризик виникнення дублювання функцій та конфліктів». Члени Комісії висловили ще низку зауважень до проекту Закону, які було вирішено врахувати у ході роботи редакційної групи.

Більшістю голосів членів Конституційної Комісії проект змін було ухвалено та прийнято рішення направити його до Венеціанської комісії для отримання остаточного висновку. Засідання Комісії відвідав і Глава Держави. Вітаючи ухвалення рішення, Президент України Петро Порошенко заявив, що ініціює широке суспільне обговорення вказаного проекту. Президент України зазначив: члени Комісії ухвалили документ, і крім того, «має дуже велике значення для України» і що «український народ чекає рішучого оновлення судової гілки влади».

Джерело прес-служба ВРЮ