Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.04.2024, 10:55

Коригування по Херсону, обстріл Яворівського полігону, воєнні злочини: 39 справ щодо війни на тижні з 22-26 квітня Коригування по Херсону, обстріл Яворівського полігону, воєнні злочини: 39 справ щодо війни на тижні з 22-26 квітня

Медсестра з Херсона. Інна Касперук — колишня медсестра у Херсонській міській клінічній лікарні ім. Євгена Карабелеша. СБУ встановила, що її завербував агент ФСБ і вона передавала ворогу дані про бійців ЗСУ, які лікуються від поранень, про місця базування Сил оборони, а також нібито корегувала ракетно-артилерійські обстріли по Херсону. Залишилася працювати в лікарні Карабелеша на лівому березі за вказівкою свого куратора з ФСБ, передавала інформацію про ситуацію в місті після деокупації Херсона та відновлення мобільного інтернет-зв’язку. З початку 2023 року по квітень вона, як заявляє слідство, щонайменше 14 разів передавала координати місць дислокації українських військових, після прильотів скидала інформацію, куди саме влучили. Вона також нібито повідомляла координати місць скупчення цивільних, зокрема пунктів видачі гуманітарної допомоги, пересування бронетехніки ЗСУ та місця вильотів розвідувальних безпілотників. Касперук, говорить слідство, передавала особисті дані співробітників СБУ та військових, які зверталися до лікарні Карабелеша по медичну допомогу, писала, куди саме евакуюють поранених військових. Під час судового засідання щодо запобіжного заходу Інна Касперук визнала свою вину, покаялася та просила обрати їй домашній арешт. Наразі вона перебуває під вартою. Її обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 23 квітня о 14:00 у Херсонському міському суді.

Причетні до вбивства Решата Аметова. Євген Скрипнік, Олександр Багнюк, Олександр Руденко — учасники “самооборони Криму”. Вони причетні до вбивства Решата Аметова — він став першою жертвою російської агресії в Україні. У 2014 році він вийшов з дому і більше не повернувся. На відео з камер спостереження видно, як його під час одиночного пікету проти російської окупації Криму на площі Леніна перед будівлею уряду Криму затримують кілька представників “самооборони Криму” — Аметову скручують руки і саджають в автомобіль. За два тижні його знайшли мертвим. На тілі були численні сліди тортур. Обвинувачених судитимуть за скоєння низки тяжких злочинів: позбавлення волі або викрадення людини, зазіхання на територіальну цілісність України, участь у незаконному збройному формуванні. Дії Багнюка та Руденка, які є громадянами України, також кваліфікували як державну зраду.

Засідання призначено на 22 квітня о 12:00 у Солом’янському районному суді Києва (in absentia).

Інформація для ФСБ. Ігор Довганюк працював у Слов’янську на заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію особового складу та озброєння ЗСУ, напрямки руху військової техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Ще він писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де очікуваннями від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 24 квітня о 15:00 у Слов’янському міськрайонному суді.

Робота на ФСБ. Сергій Копанєв — громадянин України, який прийняв пропозицію збирати інформацію для ФСБ РФ. За наказом російських спецслужб у червні 2023 року він, каже слідство, влаштувався на ремонтний завод радіотехнічного обладнання “Укроборонпрому” і там сфотографував інформацію з обмеженим доступом, надіслав її спецслужбам РФ у Telegram. Чоловік дав журналістам інтерв'ю, де виправдовував збройну агресію РФ. Його обвинувачують у державній зраді та виправдовування збройної агресії РФ.

Засідання призначено на 23 квітня о 15:00 у Кіровському районному суді міста Кіровограда.

Обстріл Яворівського полігону. Олександр Косторний — львівський проросійський діяч, майор КДБ та голова “Російського товариства імені Пушкіна”. За версією слідства, він надіслав російським спецслужбам карту Яворівського полігону — великого центру навчання військових у Львівській області. За тиждень Росія випустила туди 30 ракет. За даними СБУ, 61 людина загинула, 147 отримали поранення. Сам Косторний заперечує вину. Він стверджує, що насправді надіслав давньому знайомому карту лісу поряд із полігоном і позначив там грибні місця. Прокуратура обвинувачує його у державній зраді.

Засідання призначено на 22 квітня о 14:00 у Галицькому районному суді.

Справа Оголь. Світлану Оголь із села Кашперо-Миколаївка на Миколаївщині обвинувачують у держзраді. Як каже слідство, під час окупації села навесні 2022 року вона випивала з росіянами та здала їм Сергія Кучерешка, учасника АТО з сусіднього села Новофонтанка. Тоді росіяни вбили його та Валентина Сєдініна з Херсона. Покази свідків суперечать одне одному. Її обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 25 квітня о 12:30 у Ленінському районному суді Миколаєва.

“Рубльова зона” в Херсоні. Антон Козік із Херсона керував філією російського банку. Через цей банк росіяни обслуговували свої незаконні структури та створювали “рубльову зону”. Його затримали у лікарні, де він переховувався. Козіку інкримінують пособництво державі-агресору.

Засідання призначено на 25 квітня о 13:30 у Малиновському районному суді Одеси.

Юрист Партії Шарія. Одесит Денис Сафонов працював юристом, був консультантом депутатів від Партії Шарія в Одеській області. Як каже слідство, після повномасштабного вторгнення виїхав до Криму, де його завербувало ГРУ. Сафонов повернувся до Одеси, збирав і передавав росіянам інформацію про ППО, наслідки ракетних обстрілів і влучань дронів. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 24 квітня о 13:30 у Приморському районному суді Одеси.

Коригування по Харкову. Антон Ізмайлов — безробітний житель Харкова, уродженець міста Брянськ, якого, як стверджує слідство, завербували спецслужби Росії. Ізмайлов нібито коригував ракетні удари по Харкову: збирав інформацію про місця базування та маршрути ЗСУ на території міста. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 22 квітня о 14:15 у Комінтернівському районному суді Харкова.

Референдум на Харківщині. Андрій Гужа — колишній секретар Вовчансько-Хутірської сільської ради. У 2010 році обирався від Партії регіонів до Вочансько-Хутірської сілради, працював спеціалістом у Вовчанській райдержадміністрації та був членом Партії регіонів. Як встановило слідство, Гужа добровільно 1 липня 2022 року став помічником “керівника” теруправління окупаційної адміністрації Вовчанської громади. Він займався підготовкою до проведення незаконного референдуму й агітував місцевих голосувати. Крім того, змушував людей працювати у “виборчих дільницях”. Зоною відповідальності Гужи було село Вовчанські Хутори. Його обвинувачують у колабораційної діяльності та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Засідання призначено на 24 квітня о 13:00 у Чугуївському районному суді.

Більше про воєнні злочини та коригування ударів рф по містах України читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 22-26 КВІТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.