Рада Суддів
України

uaUA enEN

22.02.2022, 08:39

Мін'юст представив Моніторинговий звіт Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Мін'юст представив Моніторинговий звіт Директорату правосуддя та кримінальної юстиції

За результатами проведеного у 2021 році моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих нормативно-правових актів Міністерством юстиції України 21 лютого 2022 року проведено презентацію блоку моніторингового звіту «Ефективність нормативно-правового регулювання у сфері судоустрою, судочинства та кримінальної юстиції».

У даному заході взяли участь представники Верховного Суду, судді, представники правоохоронних органів, адвокатської спільноти, наукових установ та громадських об’єднань, а також організацій міжнародної технічної допомоги у сфері юстиції.

Раду суддів України представляла членкиня Ради суддів України Олена Ганечко.

У Моніторинговому звіті Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Мін’юсту були обговорені проблеми різних галузей права їх шляхи вирішення та розв’язання.

У рамках проведення моніторингу в 2021 році Директоратом правосуддя та кримінальної юстиції було направлено 408 запитів до різних органів влади з проханням надати пропозиції щодо наявних недоліків у сферах правового регулювання. У відповідь отримано інформацію і пропозиції на 1828 аркушах. Опрацювавши надані пропозиції, було виокремлено 41 основну проблему у цій сфері, обговорено їх і шляхи їхнього вирішення в експертному середовищі, проведено опитування серед заінтересованих осіб щодо варіантів розв’язання цих проблем.

Першим в рамках моніторингового звіту було презентовано блок «Судоустрій та судочинство». В ньому фахівці виокремили 2 основні напрями проблем та підпроблеми по кожному з них: цивільного та господарського процесуального законодавства.

Про те, що законодавство ніколи не зможе цілком врегулювати усі можливі життєві ситуації, усі соціальні відносини, які можуть виникати, зауважив Голова Верховного Суду України Всеволод Князєв. Разом із тим зазначив, що такі кроки, як проведення ґрунтовного експертного моніторингу, визначення основних проблем у системі та пошук шляхів їхнього вирішення, є важливими для покращення правової політики в нашій державі, як обов’язкового елементу правової визначеності, до якої прагне України. Саме таким чином, за його словами, вдасться максимально досягти втілення верховенства права в нашій державі.

Кожна із виявлених проблем докладно була описана у Моніторинговому звіті Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Мін’юсту. Презентовано стан їх нормативно-правового регулювання, судову практику, практику Європейського суду з прав людини, науково-дослідні матеріали, описано міжнародний досвід їх розв'язання та обговорено шляхи розв'язання виявлених проблем. 

Пресслужба РСУ