Рада Суддів
України

uaUA enEN

11.11.2016, 08:08

На базі ВААС відбулася робоча нарада очільників судових установ щодо реалізації електронного судочинства в Україні На базі ВААС відбулася робоча нарада очільників судових установ щодо реалізації електронного судочинства в Україні

На базі Вінницького апеляційного адміністративного суду відбулася робоча нарада очільників судових установ щодо реалізації електронного судочинства в Україні.

У робочій зустрічі взяли участь Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Голови Ради суддів України Богдан Моніч, член Ради суддів України Олена Журавська, член Вищої ради юстиції Анатолій Мірошниченко, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Павло Луцюк, голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, а також інші представники судової спільноти, провідні юристи та адвокати. 

Увага правників була зосереджена навколо основних досягнень та перспектив електронного судочинства в Україні, а презентації грунтувалися на досвіді роботи тих судів, де проект вже працює. Зокрема, голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин зазначив, що - електронне судочинство – це сучасна організаційно-технічна система, яка забезпечує створення, редагування й управління розподіленим доступом до документів. Його запровадження є необхідною умовою ефективної роботи сучасного суду.

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та начальник ТУ ДСА України в Одеській області Володимир Куценко поділилися із учасниками зустрічі досвідом від використання проекту "Електронний суд" у пілотних судах Одеської області. Володимир Куценко зауважив, що в рамках проекту "Електронний суд" здійснено суттєву економію коштів Держбюджету.

Так, у 2015 році на надсиланні запитів до Державної міграційної служби у пілотних судах було зекономлено 91 580 грн державних коштів (потенційна економія коштів в межах регіону могла б становити 1 800 000 грн), у направленні позовних заяв у порядку цивільного судочинства економія становила – 23 950 грн. (потенційна економія коштів в межах регіону – 800 000 грн.), на направленні клопотань, скарг, заяв під час досудового розслідування зекономлено 1 210 грн. (потенційна економія коштів в межах регіону – 195 000 грн), на створенні виконавчого документа в електронному вигляді було розраховано, що потенційна економія коштів в межах регіону у пілотних судах буде 400 грн., а в цілому у судах області – 560 000 грн., крім того, під час направлення справ про адміністративні правопорушення з прикордонної служби Київським районним судом м. Одеси та Овідіопольським районним судом не витрачено коштів з держбюджету, тоді як суди області понесли витрати у сумі 10 200 грн. Також було підраховано, що за умови використання проекту «Електронний суд» на направленні матеріалів між судами першої та апеляційної інстанції можна зекономити 130 000 грн.

Водночас, Сергій Чванкін наголосив на тому, що реалізація цього проекту допомогла зекономити не лише матеріальні ресурси, але й часові. Крім того, було налагоджено роботу із державними структурами, які беруть участь у судовому процесі.

Суддя Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко у своєму виступі детально окреслив пропозиції змін до законодавства України та процесуальних кодексів, які допоможуть врегулювати процедуру імплементації проекту "Електронне судочинство" у всіх судах на державному рівні.

Також суддя зауважив, що істотного вдосконалення вимагає і програмне забезпечення автоматизованої системи документообігу суду.

Заступник голови Ради суддів України Богдан Моніч представив увазі правників сучасний стан електронного судочинства в Україні.

Зокрема, доповідач зазначив, що наразі існує ряд недоліків під час реалізації проекту "Електронний суд" та окреслив конкретні кроки щодо вдосконалення програмного забезпечення судових установ та процесуального законодавства про електронний документообіг.

Після виступів колег учасники перейшли до дискусійного обговорення проблемних питань. Основна увага була зосереджена на практичних напрацюваннях змін до законодавства та процесуальних кодексів. Правники згодились на тому, що усі зміни повинні локалізуватись на сайті Ради з питань судових реформ, а судді матимуть змогу долучитись до внесення поправок до них з точки зору їх практичного застосування.

У підсумку робочої наради Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зазначив, що враховуючи велику кількість документів, якими оперує система, та їхню важливість, від втілення такого проекту судова система вже отримуємо вагомі результати: покращення доступу до інформації, підвищення ефективності процесів діловодства, скорочення термінів розгляду справ, економію державних коштів і, як наслідок, підвищення довіри громадян до судової влади.

Щодо перспектив на 2017 рік, то зі слів Зеновія Холоднюка, зокрема, з першого кварталу наступного року планується пілотна експлуатація електронного судочинства у 6 судах (1-ї та 2-ї інстанції адміністративних, господарських, загальних), а з липня 2017 року – промислова експлуатація у всіх судах.

Нагадаємо, захід було організовано Вінницьким апеляційним адміністративним судом спільно з Секцією суддів Асоціації правників України та Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки проектів USAID "Нове правосуддя" та ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні".

За інформацією прес-служби ВААС

Прес-центр судової влади