Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.10.2015, 13:34

На Сумщині успішно реалізується експериментальна модель судових комунікацій На Сумщині успішно реалізується експериментальна модель судових комунікацій

Досвід роботи регіонального центру комунікації та проблемні питання взаємодії судів і громадськості обговорили 7 жовтня за круглим столом у Сумах керівники найбільших судів області, громадські активісти, медійники.

Наголошувалось: комунікація судів з громадськістю нині є надзвичайно важливою складовою у формуванні довіри громадян до судів і судової системи в цілому. Відтак, треба забезпечити якісну координацію цієї взаємодії на регіональному рівні.

 Майже рік на Сумщині працює Регіональний центр комунікації громадськості з судами. Створений як громадська ініціатива та підтриманий представниками судів, регіональний центр протягом 2015 року здійснював інформаційний супровід резонансних судових справ та важливих подій в роботі судових установ, надавав постійну професійну підтримку прес-секретарям судів та журналістам, впроваджуючи культуру висвітлення судової тематики. Консультанти центру готували навчальні відеоматеріали та відео програми, наповнювали інформаційну сторінку у мережі Facebook, спілкувались з судами, пояснюючи специфіку роботи журналістів, а з медійниками – стосовно процесуальних особливостей доступу до судової інформації.

У форматі відеопрограм «ProСуд: топ-тема» юристи, громадські діячі та судові адміністратори спілкувались про актуальні питання судочинства.

Нині стоїть питання можливості імплементації моделі судових прес-центрів на території всієї країни, адже ця форма взаємодії, на думку учасників круглого столу, підтвердила свою ефективність та гнучкість.

Учасники круглого столу розробили спільні рекомендації щодо поширення об’єктивної інформації про суди в регіоні та домовились виконувати їх.