Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.06.2023, 10:49

Наскільки вільний суддя у вираженні своїх поглядів? Міжнародна конференція від європейських партнерів Наскільки вільний суддя у вираженні своїх поглядів? Міжнародна конференція від європейських партнерів

У Львові розпочалася міжнародна конференція: "Свобода вираження поглядів суддів та роль суддівських асоціацій у демократичній правовій державі", організаторами якої виступили Проєкт Ради Європи "Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄСПЛ) в Україні" та Проєкт Європейського Союзу "Право-Justice" в Україні.

Захід стосується обговорення Висновку Консультативної ради європейських суддів (КРЕС) №25 (2022) "Про свободу вираження поглядів суддів".

Сам Висновок містить основні аспекти вираження поглядів суддів і встановлює широкі рамки для подальшого обговорення того, які параметри слід враховувати, коли судді користуються своїм правом на свободу вираження поглядів. Разом з тим Висновок спонукає до пошуку балансу між правом суддів на свободу вираження поглядів і метою збереження громадської впевненості в їхній безсторонності та незалежності.

Тому, звертаючись з вітальним словом до учасників заходу, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що у висновках КРЄС зазвичай аналізуються актуальні та проблемні питання функціонування судової влади й, починаючи з 2001 року, рада надала багато порад щодо того, як кожна система правосуддя може не тільки гарантувати користувачам судових послуг право доступу до суду, а й забезпечити громадянам впевненість у результатах судового процесу.

Також, на його думку, кожен висновок, по суті, є дороговказом, за яким кожна країна може удосконалити свої практики відповідно до загальновизнаних європейських цінностей, в тому числі зі збереженням певної автономності та самобутності.

"Цей висновок – насамперед про суддівську етику і комунікацію для підвищення довіри до суду, знаходження балансу між свободою вираження поглядів і стриманістю. Він є надзвичайно актуальним для нас з огляду на Рішення Ради суддів України №18 від 04.05.2023 року про Схвалення проєкту "Концепції розвитку комунікаційної політики судової влади", і буде, безумовно, врахований при її доопрацюванні", - наголосив Богдан Моніч.

На переконання Голови Ради суддів України цей висновок є особливо важливим в контексті певної специфіки України у практиках комунікації судової гілки влади, що полягає в існуванні специфічного інституту судді-спікера.

"Адже саме ці судді мають впроваджувати комунікаційну політику на зрозумілих для цільових аудиторій принципах, а особливо в кризових комунікаціях. Висновок також важливий для нас з огляду на специфічні повноваження органів суддівського самоврядування у питаннях розробки правил етичної поведінки", - підсумував Богдан Моніч.

З огляду на це, Голова Ради суддів України висловив щиру вдячність міжнародним партнерам за організацію цієї конференції й висловив впевненість, що з початком такого широкого і представницького обговорення перед суддівською спільнотою відкриються нові горизонти для обміну думками, збагачення своєї професійної грамотності та встановлення корисних зв'язків.


Пресслужба РСУ