Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.04.2023, 12:00

НАЗК презентувало Державну антикорупційну програму НАЗК презентувало Державну антикорупційну програму

5 квітня Національне агентство з питань запобігання корупції представило громадськості нову Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки. 

До участі у заході були запрошені керівники органів та установ державної влади, керівники парламенту, представники судової влади, представники антикорупційної інфраструктури, міжнародні партнери та громадські організації. 

Раду суддів України на презентації представляла секретар Ради, суддя Деснянського районного суду міста Києва Олена Журавська.

Власне, під час представлення Державної антикорупційної програми було зазначено, що фокус нової Антикорупційної стратегії та Державної антикорупційної програми з її реалізації спрямований саме на унеможливлення корупційних практик на рівні формування державної політики у різних сферах суспільного життя, в першу чергу тих, де громадяни та бізнес найчастіше стикаються з корупцією. 

"Ми маємо спільні з Національним агентством з питань запобігання корупції прагнення та мету - усунення корупційних ризиків у судочинстві, утвердження авторитету судової влади та виконання міжнародниз зобов'язань України. Під час узгодження проєкту Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки члени Ради керувалися необхідністю дотримання балансу між запровадженням антикорупційних механізмів та забезпеченням реальних гарантій незалежності судової влади та суддів. Також, надзвичайно важливим є й те, що впровадження стратегії стане критично важливим кроком для європейського та євроатлантичного майбутнього України", - прокоментувала позицію Ради суддів України Олена Журавська.Також вона зазначила, що нині, під час повномасштабного вторгнення ворога в нашу країну і війною, яку він розв'язав проти України та її народу, суспільство рішуче налаштоване довести боротьбу з корупцією до кінця, викорінивши її як явище.

Щодо самої програми, то, як було представлено під час заходу, вона спрямована на вирішення 73 важливих проблем, визначених Антикорупційною стратегією; досягнення 272 очікуваних результатів. Програма передбачає понад тисячу заходів, які виконуватимуть понад 90 органів влади. Найбільше заходів покладено на НАЗК, Мін’юст, Мінекономіки, Мінфін, Міноборони, МОЗ, фактично, до її виконання залучаються вся система органів виконавчої влади та правосуддя. 

"Це дуже ґрунтовний документ, у якому частково врахована позиція Ради суддів України. Разом з тим, ми узгодили з НАЗК, що подібний захід, але вже з обговоренням Державної антикорупційної програми, ми проведемо окремо для представників судової влади з тим, щоб більш детально розтлумачити її основні положення, завдання та механізми реалізації", - підсумувала секретар Ради суддів України.

Пресслужба РСУ