Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.08.2015, 11:17

Нова антикорупційна політика: фахова дискусія суддів та правників України Нова антикорупційна політика: фахова дискусія суддів та правників України

31 липня у Дніпропетровську, відбулося засідання круглого столу зорганізоване регіональним відділенням Асоціації правників України, секції суддів АПУ та Дніпропетровського окружного адміністративного суду, де обговорювалися проблеми реалізації антикорупційного законодавства України.

 До участі у дискусії долучилися представники суддівського корпусу, прокуратури, органів внутрішніх справ, а також адвокати, науковці та міжнародні експерти. З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Роман Голобутовський, голова Відділення АПУ у Дніпропетровській області, адвокат Олексій Савчук та голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олександр Мартиненко. А модератором зустрічі виступив Володимир Кравчук, член Правління АПУ, суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Конституційної комісії при Президентові України.

У дискусії взяли участь: суддя Валерія Чорна, член Ради суддів України, яка виступила з доповіддю щодо застосування в діяльності суддів норм про уникнення конфлікту інтересів; суддя Артурас Дрюкас, голова апеляційного суду міста Вільнюс (Литва) говорив про досвід Литви у подоланні корупції в судах. Зокрема, він звернув увагу на необхідність зміни мислення, моральну принциповість судді, а також систему декларування приватних інтересів. Доцент Наталія Ахтирська, викладач НШС України навела міжнародні стандарти боротьби з корупцією та зобов’язання України в цій сфері; а прокурор Максим Березюк, в.о. начальника управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією прокуратури Дніпропетровської області представив проблемні аспекти практики застосування антикорупційного законодавства, вказав на нечіткість критеріїв «малозначності» та наявність проблем у розмежуванні корупційних злочинів та адміністративних проступків.

В дискусії також взяли участь судді Олександр Мартиненко, Наталя Деркач, Дмитро Чулінін, Ірина Верба, Володимир Кравчук, а також представники прокуратури, органів внутрішніх справ, адвокати, науковці та міжнародні експерти.

Учасники домовились розвивати такий формат спілкування з метою взаємодії усіх правоохоронних, правозахисних та судових органів у питаннях побудови ефективної правової держави.

Прес-центр судової влади