Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.03.2024, 11:45

Охолоджуючий ефект: дослідження МІПЛ про участь у судовому процесі та становище потерпілих від воєнних злочинів Охолоджуючий ефект: дослідження МІПЛ про участь у судовому процесі та становище потерпілих від воєнних злочинів

Двадцятого березня МІПЛ презентувала аналітичне дослідження про правове становище, досвід і мотивацію потерпілих у справах щодо воєнних злочинах.

Це перша подібна робота в Україні. Дослідження складається з теоретичної частини про досвід інших країн у роботі з потерпілими від воєнних злочинів, аналізу національного законодавства та практичної частини, де команда підсумувала досвід потерпілих, чиї справи вже в судах або на стадії активного розслідування.

Перша частина дослідження пояснює правову рамку становища потерпілих — як у національних процесах, так і з точки зору міжнародних стандартів.

У другій частині МІПЛ розповідає, з якими викликами стикалися і як формували системи підтримки потерпілих і свідків інші країни, в яких була війна. Зокрема звертаємо увагу на кейси Грузії, Хорватії та Боснії і Герцеговини — на їхньому прикладі добре видно, що чим далі від моменту вчинення злочину, тим більша зневіра потерпілих у правосудді, а міжнародні механізми не здатні компенсувати втрати.

Третій розділ складається з глибинних інтерв’ю з потерпілими, які ми проводили з літа 2023 року. Люди розповідають про людяне або ж нечуйне ставлення правоохоронної та судової систем до них, особливості комунікації, власне судовий процес, свідчення, а також про очікування і ставлення до справедливості.

На додачу до цього МІПЛ аналізує засади роботи новоствореного Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків. Ознайомитись з аналітичним дослідженням можна  тут.

Дослідження представили: Ольга Решетилова, голова Медійної ініціативи за права людини; Оксана Расулова, керівниця проєкту з моніторингу судів у справах війни, МІПЛ; Марта Змисла, юристка, адвокатка “ЮрФем”, представниця потерпілих у судах; Людмила Шумкова, потерпіла у справі щодо однієї з катівень Херсона; Вероніка Плотнікова, представниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків при Офісі Генерального прокурора. 

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.