Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.12.2023, 17:00

​Олена Журавська: "Безбар'єрність - це і забезпечення безперешкодного і вільного доступу громадян до правосуддя" ​Олена Журавська:

У Києві відбулося підсумкове у 2023 році засідання Ради безбар’єрності "Безбар’єрність для всіх: пріоритетом 2024 року стануть доступні послуги в кожній громаді" за участю першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Засідання пройшло за участі Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Міністрів, Голів профільних комітетів Верховної ради, офіційних представників системи ООН в Україні, представників судової влади і центральної виборчої комісії, міжнародних організацій, Ради Європи, високоповажних послів Європейського Союзу і Канади, начальників обласних військових адміністрацій, представників громадянського суспільства. Члени Уряду презентували результати реалізації флагманських проєктів із запровадження безбар’єрності, а також — плани на наступний рік.

Свої напрацювання у цьому напрямку представили міністерства: охорони здоров'я, соціальної політики, внутрішніх справ, цифрової трансформації, культури та інформаційної політики, мінекономіки, молоді та спорту, у справах ветеранів, розвитку громад, територій та інфраструктури, освіти й науки, оборони, обласні військові адміністрації та інші учасники масштабного проєкту.

Від Ради суддів України участь в підсумковому засіданні взяла секретар Ради Олена Журавська.

Олена Журавська вважає, що вже те, що зазначене питання отримало широке обговорення у суспільстві, має підтримку на рівні уряду та парламентарів і патронат від першої леді України пані Олени Зеленської, свідчить про глибоку зацікавленість державних структур у забезпеченні безбар'єрних рішень для громадян України.

Вона також зазначила, що безбар'єрність у судовій системі, це – найперше, забезпечення безперешкодного і вільного доступу громадян до правосуддя.

Олена Журавська також звернула увагу на те, що питаннями безбар'єрності у судовій системі, а особливо в судах, Рада суддів України опікується вже тривалий час, а сфера її інтересів сягає від забезпечення безперешкодного фізичного доступу громадян до приміщень судів, особливо це стосується маломобільних груп населення, до цифровізації судочинства, яке полягає у спрощенні процесуальних процедур та механізму подачі позовних документів.

Пані Олена зазначила, що рішенням Ради суддів України від 5 червня 2020 року № 37 схвалено "Рекомендації робочої групи із забезпечення доступності суду i судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення щодо застосування ДБН—2018 B.2.2-40:2018 "Інклюзивність" у судових установах". Вказані Рекомендації активно застосовуються судами при плануванні простору в приміщеннях, а підтримка міжнародних партнерів дозволяє реалізувати цілий ряд ініціатив, які скеровані на підтримку "безбар'єрності", котра полягає у підвищенні якості надання судових послуг і здійсненні судочинства.

Пресслужба РСУ