Рада Суддів
України

uaUA enEN

29.10.2018, 12:28

Понад 800 кандидатів у судді місцевих судів розпочали складати кваліфікаційний іспит Понад 800 кандидатів у судді місцевих судів розпочали складати кваліфікаційний іспит

З 29 по 31 жовтня 2018 року у приміщенні виставкового центру "КиївЕкспоПлаза" відбуватиметься кваліфікаційний іспит у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду.

У зазначені дати кваліфікаційний іспит складатимуть 876 кандидатів на посаду судді. Для складення іспиту з`явилося 819 кандидатів.

- 285 кандидатів із числа осіб, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки та успішно пройшли спеціальну підготовку у Національній школі суддів України;

- 591 кандидат із числа осіб, які беруть участь у доборі з особливостями, передбаченими пунктом 29 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Іспит складається із анонімного письмового тестування на знання права (120 хвилин), результати якого перевіряє комп’ютер, а також практичного завдання (300 хвилин) з написання проекту судового рішення. Майбутні судді складатимуть його згідно з обраною спеціалізацією, а за бажанням – декількох спеціалізацій, зокрема:

29 жовтня всі кандидати в судді складатимуть анонімне письмове тестування, а кандидати в загальні суди ще й практичне завдання за спеціалізацією;

30 жовтня практичне завдання виконуватимуть кандидати, які обрали адміністративну спеціалізацію, а 31 жовтня – господарську.

На сьогодні 824 кандидати виявили бажання бути суддею за відповідною спеціалізацією (місцеві загальні суди, місцеві адміністративні суди, місцеві господарські суди). 795 кандидатів обрали спеціалізацію місцевого загального суду; 362 – місцевого адміністративного суду; 327 – місцевого господарського суду. 235 кандидатів виявили бажання виконувати практичні завдання за всіма трьома спеціалізаціями; 190 кандидатів – за двома.

Додатково зазначаємо, що наразі 373 кандидати із числа осіб, які не мають стажу роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, продовжують проходити спеціальну підготовку у Національній школі суддів України.

Добір суддів до місцевих судів має на меті зменшити навантаження на суддів, які працюють у місцевих судах, та оновити кадровий склад судів. Таким чином, прихід у місцеві суди нових суддів сприятиме відновленню правосуддя у тих населених пунктах України, де бракувало суддів та частково або повністю не здійснювалося правосуддя.

"У штаті судів країни перебуває близько 8 тисяч суддів, проте фактично їх чисельність близько 5600, і ця кількість постійно зменшується з різних причин. Натомість ВККСУ працює над наповненням судів новими людьми та оновленням завдяки добору та конкурсним процедурам судів у містах та селищах", – повідомив заступник голови Комісії Станіслав Щотка. Він також наголосив, що підготовка судді "з нуля" займає більше року і є дуже складною процедурою, тому Комісія наразі оперативно призначатиме іспити для тих, хто вже пройшов навчання.

Нагадаємо, що 08 жовтня 2018 року Комісією ухвалено рішення про внесення змін до Положення про складення кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів на посаду судді, затвердженого рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17.

Максимум балів за тестування – 90, за практичне завдання за спеціалізацією – 120. Всього 210 балів. Особа вважатиметься такою, що успішно склала іспит, у разі набрання не менше 75% максимально можливого бала за складення іспиту. Кандидат, який набрав менше 75% максимально можливого бала за складення першого етапу іспиту (тестування), вважатиметься таким, що не склав іспиту.

За інформацією прес-служба Комісії

Прес-служба РСУ