Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.09.2018, 06:02

Постійно діюча робоча група Ради суддів України в Донецькій області обговорила плани роботи Постійно діюча робоча група Ради суддів України в Донецькій області обговорила плани роботи

В місті Краматорськ, в приміщенні Донецького апеляційного адміністративного суду, відбулась установча зустріч постійно діючої робочої групи Ради суддів України з питань розвитку суддівського самоврядування у Донецької області. Під час зустрічі члени робочої групи визначили відповідальних за напрямки роботи.

Так, відповідальними за напрямок "Забезпечення незалежності судів і суддів" робочою групою обрано заступника голови Апеляційного суду Донецької області Андрія Гапонова та заступника голови Костянтинівського міського суду Донецької області Олену Каліуш. Напрямок "Організація роботи суддів регіону" доручили судді Донецького апеляційного адміністративного суду Тетяні Арабей та судді Краснолиманського міського суду Донецької області Олександру Мірошниченко. Керування напрямком "Внутрішня і зовнішня комунікація" доручено заступнику голови Краматорського міського суду Донецької області Анастасії Михальченко та судді Красноармійського міського суду Донецької області Софії Данилів.

Під час засідання член Ради суддів України Дмитро Костюков зазначив, що найважливішим завданням постійно діючої робочої групи є підвищення авторитету судової влади, налагодження взаємодії між суддівськими колективами і Радою суддів України, регіональними ЗМІ, адвокатурою, прокуратурою та громадськими організаціями, підвищення стандартів правосуддя у Донецькій області.

Андрій Гапонов заступник голови Апеляційного суду Донецької області, звернув увагу на те, що оперативне реагування на випадки фізичного впливу на суддів з боку окремих осіб, безпідставних публічних звинувачень посадових осіб правоохоронних органів, громадських організацій, а також політичного впливу на суддів з боку державних високопосадовців, є складовою частиною забезпечення незалежності судів і суддів. Він також зазначив, що у разі незаконного впливу на суддю, він не повинен залишатися на одинці у такий ситуації, а повинен відчувати підтримку суддівської спільноти. 

"Одним із завдань постійно діючої робочої групи та суддів спікерів кожного суду – є розповсюдження інформації та роз’яснення громадськості "людською мовою" змісту прийнятого судом рішення, а в разі оприлюднення недостовірної інформації то і вимога її спростувати," - зауважив Андрій Гапонов.

В ході обговорення не залишилося осторонь важливі питання матеріального забезпечення суддів та забезпечення житлом суддів, які є переселенцями з тимчасово окупованих територій; поширення позитивного досвіду роботи канцелярій судів та забезпечення форменим одягом судових розпорядників.

Софія Данилів запропонувала залучати студентів факультетів журналістики до висвітлення об’єктивної інформації про діяльність суду і суддів, з метою зміцнення авторитету судової влади та підвищення правової обізнаності майбутніх журналістів та ознайомлення їх з особливостями висвітлення судових процесів.

Наприкінці керівник робочої групи Дмитро Костюков запропонував проводити зустрічі в складі робочої групи не менш одного разу на місяць, а за необхідності збиратися для екстреного вирішення невідкладних питань.

Нагадаємо, постійно діючі робочі групи Ради суддів України в областях було створено рішенням Ради суддів України №14 від 18 травня 2018 року з метою розвитку та підтримки суддівського самоврядування на місцевому рівні в усіх регіонах України.

Прес-служба РСУ
За інформацією прес-служби Красноліманського міського суду Донецької області
Фото: Прес-служба Донецького апеляційного адміністративного суду