Рада Суддів
України

uaUA enEN

04.11.2021, 12:58

Представники Ради суддів України взяли участь в презентації поєкту "Прозорий діалог" Представники Ради суддів України взяли участь в презентації поєкту

3 листопада 2021 року у рамках нового проєкту "Прозорий діалог" Правничого комітету Західноукраїнського офісу ЕВА (Європейської Бізнес Асоціації) відбулася зустріч у форматі діалогу із представниками Ради суддів України.

Метою зустрічі було більше дізнатись про Раду суддів України та знайти спільні точки для взаємодії по зміцненню правосвідомості та правового суспільства, запорукою існування якого є право на суд.

Серед іншого учасники обговорили стан справ щодо судової реформи, нестачі кадрів, завантаженості судів, недостатності матеріального та фінансового забезпечення.

Також, було обговорено судовий індекс, представлений на сайті Асоціації (Західноукраїнський офіс ЕВА - платформа якісного бізнесу для формування впливового та безпечного ділового середовища в Західній Україні). Опитування щодо визначення цього індексу пройшло 98 юристів, які найкраще оцінили роботу саме господарських судів, а основною проблемою визначили непрогнозованість і довготривалість розгляду справи, що спричинено перезавантаженістю судів.Так, надмірне навантаження суддів та їхніх помічників вказує на брак персоналу у практично кожному суді. Своєю чергою, таке навантаження сприяє тривалому розгляду страв та недотриманню строків, передбачених законодавством. Цей фактор, поміж інших, є причиною недовіри до судової влади. Сьогодні, фактично, один суддя виконує обсяг роботи за чотирьох, також проблему становить нестача секретарів судового засідання, що теж впливає на можливість забезпечення якісної роботи судів.

Також Рада судів України за власної ініціативи розпочала просвітницький проєкт "Конституція для всіх".

Метою проєкту є поширення книг із віршами та чудовими малюнками серед дітей, що дозволить простою мовою розповідати їм про норми Конституції України та знайомити молоде покоління із їхніми правами та обов'язками.

Раду суддів України в проєкті представляли Олександр Сасевич, суддя Львіського окружного адміністративного суду, голова Комітету РСУ з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями, Наталія Мороз, суддя господарського суду Львівської області та Володимир Кравчук, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС.

 Пресслужба РСУ