Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.02.2016, 17:24

Представники РСУ взяли участь у засіданні Наглядової ради спільного Проекту ЄС та РЄ Представники РСУ взяли участь у засіданні Наглядової ради спільного Проекту ЄС та РЄ

18 лютого 2016 року члени Ради суддів України взяли участь у засіданні Наглядової ради спільного Проекту Європейського Союзу та Ради Європи “Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні”, яке було організовано з метою підведення підсумків діяльності Проекту у 2015 році та презентації робочого плану на 2016 рік.

Захід проведено під керівництвом Тіграна Карапетяна, голови відділу Східного партнерства Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи.

Головний операційних менеджер Офісу Ради Європи в Україні Алессандро Саваріс у вітальному слові запевнив представників реципієнтів, що Проект продовжуватиме надавати підтримку у проведенні реформ у сфері юстиції, зокрема щодо перегляду та вдосконалення чинного законодавства, при цьому зазначивши, що головною умовою допомоги є активна діяльність органів, на яких покладено обов’язок упровадження судової реформи.

З вітальним словом також виступив керівник першого відділу програм допомоги "Належне управління та демократизація" Представництва Європейського Союзу в Україні Александру Албу.

Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський зазначив, що реформа у сфері юстиції є спільною роботою проектів Ради Європи та українських інституцій, в якій виокремлюються чотири напрями: реформа судочинства, реформа судоустрою, реформа адвокатури і системи безоплатної правової допомоги, реформа прокуратури та державної виконавчої служби.

Також пан Красовський наголосив на важливості моніторингу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні та необхідності узгодження цього питання з Національною радою реформ.

Заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов указав на першочерговість проведення саме судової реформи серед реформ у інших сферах державної влади. «Неможливо здійснювати реформи, не збудувавши незалежну судову владу, оскільки успішна судова реформа є запорукою того, що всі інші реформи не будуть скасовані судовим рішенням», - підкреслив пан Пєтухов.

Координатор Проекту Марія Орєшкіна, співробітник відділу впровадження прав людини на національному рівні Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи, ознайомила учасників засідання з основними напрямами діяльності Проекту протягом вересня-грудня 2015 року, зокрема згадала проведення у Києві, Харкові, Львові, Житомирі, Вінниці і Краматорську 6 семінарів, круглих столів, конференцій і 10 навчальних заходів, у яких взяли участь понад 900 учасників.

Керівник Проекту Олена Трапезнікова зробила коротку презентацію робочого плану Проекту на наступні 6 місяців та зауважила, що основна увага у реалізації Проекту буде зосереджуватись на наданні рекомендації з метою забезпечення відповідності процесу реформування сфери юстиції та його результатів стандартам Ради Європи, а також на наданні підтримки в процесі координації та моніторингу зазначених реформ.

Окрім того, в рамках реалізації Проекту заплановано проведення цільових тренінгів для зацікавлених сторін у сфері юстиції та заходів для сприяння обізнаності громадськості й підтримці впровадженню реформ у сфері юстиції.

У засіданні також взяли участь представники Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, Вищого адміністративного суду України, Вищої ради юстиції, Державної судової адміністрації України, Комітету з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради України, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, Міністерства внутрішніх справ України, Державної пенітенціарної служби України, Служби безпеки України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України, Національної академії адвокатури України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради адвокатів України, Центру політико-правових реформ, Центру суддівських студій, Реанімаційного Пакету Реформ, інших громадських організацій та проектів міжнародної технічної допомоги - USAID «Справедливе правосуддя», Рамкової співпраці Європейського Союзу та Ради Європи для країн Східного Партнерства «Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні», Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

Учасники засідання Наглядової ради після завершення заходу відвідали Консультативну зустрічі щодо підготовки методології з виміру прогресу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні, під час якої висловили своє бачення цього питання.

Довідково:

Проект “Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні” підтримує українську сторону в реалізації Стратегії та Плану дій, зокрема шляхом інформування про відповідні стандарти, встановлені конвенціями та моніторинговими органами Ради Європи, а також висновками Венеціанської Комісії й рекомендаціями Комітету Міністрів Ради Європи. Проект фінансується спільно Європейським Союзом та Радою Європи і реалізується Радою Європи.

Прес-центр судової влади