Рада Суддів
України

uaUA enEN

25.09.2024, 08:24

​"Привабливість суддівської кар'єри - більше питань, ніж відповідей" - Віталій Кальник ​

"Привабливість суддівської кар'єри - більше питань, ніж відповідей" - Віталій Кальник

Більше про непривабливість суддівської кар’єри довелося говорити голові Комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів Віталію Кальнику під час, організованого Вищою радою правосуддя та Проєктом ЄС "Pravo-Justice", круглого столу на тему "Привабливість суддівської кар'єри: європейський та український виміри".

Під час зустрічі Віталій Кальник відзначив важливість і корисність Звіту Європейської мережі рад правосуддя про привабливість суддівської кар’єри, з огляду на те, що він, по-перше вказує на існування однакових проблем в судовій владі України та Європи, а по-друге - дає рецепти вирішення спільних проблем.

Голова Комітету РСУ з питань незалежності суддів також висловив позицію суддів, котра полягає в тому, що "наразі привабливість професії судді знаходиться на найнижчому рівні за часи незалежності нашої держави".

Серед причин Віталій Кальник назвав надвисоке навантаження більшості суддів, пониження соціального статусу суддів, штучне і свідоме зменшення суддівської винагороди, неприйнятні умови праці, що в комплексі створює у суддів відчуття непотрібності державі. Наведені чинники з одного боку є причиною відтоку суддівських кадрів, а з іншого не сприяють залученню до професії судді достатньої кількості правників високого рівня.

У підсумку свого виступу Віталій Кальник зазначив, що незалежність суддів, яка є одним із чинників престижності професії судді, знаходиться під загрозою, а відтак закликав всі органи і установи судової влади наполегливо та стійко відстоювати незалежність суддів і здатність судової влади виконувати свою конституційну роль.

Голова Комітету РСУ також подякував учасникам зібрання за розуміння проблеми й відвертий та конструктивний діалог, що полягає, найперше, у пошуку шляхів, які допоможуть відновити престижність професії судді.

Пресслужба РСУ