Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.03.2016, 16:23

Рада суддів України не звільнила Голову ДСА, але прийняла відставку його заступника Рада суддів України не звільнила Голову ДСА, але прийняла відставку його заступника

Сьогодні відбулося засідання Ради суддів України під час якого було розглянуто питання щодо виконання Закону України "Про очищення влади", про внесення змін змін до Положення про помічника суду загальної юрисдикції, про внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду та інші.

Щодо питання "Про очищення влади", то в ньому мова йшла про те, чи підпадає під дію Закону України "Про очищення влади" Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Присутня на засіданні РСУ Тетяна Козаченко, директор Департаменту з питань люстрації Мін’юсту, висловила думку, що Голова ДСА України відповідно до чинного законодавства підпадає під дію люстраційного закону.

Члени Ради суддів вважають по-іншому. Під час обговорення свої думки з цього приводу висловили Богдан Моніч, Григорій Алєйніков, Валерія Чорна та Денис Масенко. В основному, висловлювання членів РСУ зводилися до того, що Зеновій Холоднюк вже проходив перевірку щодо застосування до нього заборон і всі висновки з компетентних органів були позитивними. Також вони звернули увагу на те, що не слід забувати і про принцип індивідуальної відповідальності (винуватості) за ті, чи інші події. Сам Зеновій Холоднюк вважає, що під час свого перебування на посаді заступника Голови ДСА України в період президенства Януковича не здійснював своїми діями чи бездіяльністю заходів, які б сприяли узурпації влади колишнім Президентом, підривали б основи національної безпеки та обороноздатності.

У підсумку,члени Ради суддів України прийняли рішення - за звільнення Зеновія Холоднюка з посади Голови ДСА України, голосувати таємно. Результат – один голос "за" звільнення, 25 – "проти".

Зеновій Холоднюк продовжує працювати на посаді Голови Державної судової адміністрації України.

Наступним питанням порядку денного члени Ради суддів України розглянули подання Голови ДСА України про звільнення його заступника Павла Кондика, згідно з поданою ним заявою.

Прес-центр судової влади