Рада Суддів
України

uaUA enEN

17.09.2018, 15:45

Рада суддів України обговорила ганебні випадки застосування фізичного насильства до суддів Рада суддів України обговорила ганебні випадки застосування фізичного насильства до суддів

Члени Ради суддів України, на засідання 17 вересня 2018 року, зосередили увагу на обговоренні питання про напад на суддю Святошинського районного суду міста Києва Сергія Дячука, 14 вересня 2018 року. На місті злочину працювала поліція, а інформація була внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 (хуліганство) частина 4 (дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Суддю було госпіталізовано до однієї з київських лікарень.

Зважаючи на вищевикладені обставини, Рада суддів України звернулася до правоохоронних органів щодо ретельного розслідування нападу і вжиття невідкладних заходів, аби нападника було затримано і притягнуто до відповідальності. Вже 15 вересня 2015 року, особу, яка здійснила напад на суддю, поліцією було затримано. Ведеться слідство.

Разом з тим, Рада суддів України стурбована, що ті особи, які закликають до розправи над суддями, дедалі частіше переходять до конкретних дій. Застосування фізичного насильства до суддів та інші ганебні вчинки, які створюють загрозу життю та здоров'ю суддів – це, на жаль, стало непоодинокими випадками, які трапляються на території всієї України.

Вищий орган суддівського самоврядування через засоби масової інформації звернув увагу на те, що побудова в Україні громадянського суспільства і правової держави неможлива без становлення суду, незалежність і охорону якого має забезпечувати кожний свідомий громадянин.

Ганебні випадки застосування фізичного насильства до суддів повинні викликати осуд з боку всього суспільства, оскільки це є недопустимим в правовій та демократичній державі, адже насильство жодним чином не сприяє реформуванню судової системи, а навпаки, гальмує його. Повага до суддів - це культура, яка формується роками, досягається правосудними рішеннями та розповсюджується серед громадян.

Відтак, у зв'язку з нападом на суддю, Рада суддів України вкотре звертається до представників громадськості, політичних та державних діячів припинити виступати із закликами, які нівелюють зміст професії судді, культивують у суспільстві ненависть та агресію стосовно суддів і зводять нанівець усі зусилля щодо реформування і перезавантаження судової влади загалом.

Обговоривши цей випадок Рада суддів України визнала недопустимим в правовій та демократичній державі Україна випадки застосування фізичного насильства та вчинення інших ганебних дій, які створюють загрозу життю і здоров'ю суддів.

"Нам потрібно докласти чималих зусиль для того, щоб в наше суспільство повернулась повага до судді, як фахівця і людини, яка уповноважена на виконання функцій держави,"- сказав Олег Ткачук коментуючи прийняття рішення.

Нагадаємо, он-лайн трансляція засідання доступна за посиланням: https://bit.ly/2NQw9v0

Прес-служба РСУ