Рада Суддів
України

uaUA enEN

07.09.2015, 04:09

Рада суддів України погодила із зауваженнями Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання суддів Рада суддів України погодила із зауваженнями Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання суддів

На черговому засіданні Ради суддів України, яке відбулося третього вересня 2015 року, максимальну увагу було приділено ретельному вивченню пропозицій та зауважень від судів щодо положень Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання суддів. Це вже другий проект, який Вища кваліфікаційна комісія суддів України передає до Ради суддів України на погодження. Підготовлений документ ураховує пропозиції Ради суддів України, міжнародних та національних експертів у сфері професійного оцінювання суддів та спрямований на забезпечення проведення об‘єктивного і незалежного кваліфікаційного оцінювання суддів.

Рада суддів України прийняла рішення погодити із зауваженнями Порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання суддів.

Зокрема, члени Ради суддів України запропонували зміни до етапів первинного кваліфікаційного оцінювання, оскільки на першому етапі, для працюючих суддів, має проводитись дослідження суддівського досьє та співбесіда, а якщо у результаті дослідження буде недостатньо даних для визначення, чи може суддя здійснювати правосуддя, має призначатися кваліфікаційний іспит, який буде складатися з анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання, неявка судді для проходження кваліфікаційного оцінювання, яке призначено у зв'язку з накладенням дисциплінарного стягнення на підставі пункту 3 частини третьої статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» без поважних причин може бути підставою для прийняття рішення про не підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді. До того ж, анонімне письмове тестування має проводитись з урахуванням спеціалізації суду і судді, а програми іспитів повинні розроблятися з урахуванням рівня і спеціалізації суду та суддів.

Зауваження Ради суддів України будуть передані до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка і буде проводити кваліфікаційне оцінювання суддів відповідно до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Нагадаємо, що за попередніми підрахунками первинному кваліфікаційному оцінюванню в обов’язковому порядку підлягаютьбільше 9 тисяч суддів.

Прес-центр судової влади