Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.08.2015, 15:29

Рада суддів України стане членом Міжнародного Консорціуму з питань досконалості суду Рада суддів України стане членом Міжнародного Консорціуму з питань досконалості суду

Зважаючи на успіх Ради суддів України в прийнятті Системи оцінювання роботи суду Міжнародний Консорціум з питань досконалості суду звернувся до Ради суддів України з пропозицією стати його членом. Звернення відбулося через посередництво Проекту USAID "Cправедливе правосуддя", який співпрацює як з Радою суддів України, так і з Консорціумом.

22 липня 2015 року на черговому засіданні в Одесі зазначене звернення було розглянуто і за результатами якого пропозицію щодо членства прийнято.

Членство в Міжнародному Консорціумі з питань досконалості суду передбачає зацікавленість в Міжнародній схемі досконалості суду, частковому або повному застосуванні її вимірів, обмін досвідом між членами Консорціуму, участь у заходах, що організовуються Консорціумом або його членами, іншу діяльність та надає доступ його членам до нових методів та підходів щодо оцінювання якості роботи суду та досягнення судової досконалості.

Відповідно до політики Консорціуму, членство в ньому є відкритим для будь-якого суду чи органу суддівського самоврядування, який розділяє вище вказані цілі Консорціуму. Для формалізації членстванеобхідно заповнити аплікаційну форму та надіслати її в Секретаріат Консорціуму.

Для формалізації членства в Консорціумі, у тому числі оформлення заяви на членство та перекладу основних документів Консорціуму, Рада суддів України вирішила звернутися до Проекту USAID"Cправедливе правосуддя".

Довідково:Міжнародний Консорціум з питань досконалості суду є міжнародною мережею судів, органів суддівського самоврядування та інституцій судового адміністрування Австралії, Канади, Нової Зеландії, США, Сингапуру, Канади та інших країн світу. Секретаріат Консорціуму знаходиться в м. Мельбурн, Австралія. Консорціум розробив Міжнародні схему досконалості суду (англ. International Framework for Court Excellence), яка передбачає застосування 11 (одинадцяти) універсальних глобальних показників роботи суду для прийняття управлінських рішень, спрямованих на вдосконалення функціонування суду та для ефективної комунікації судової влади з громадськістю.

Рішенням Ради суддів України від 2 квітня 2015 року № 28 затверджено "Систему оцінювання роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи".

Метою оцінювання якості роботи суду є вдосконалення організації роботи суду, а саме підвищення продуктивності, ефективності та якості судових процедур.

Робота над створенням стандартизованої системи оцінки якості роботи суду в Україні розпочалась у 2008 році за підтримки проекту USAID «Україна: Верховенство права» з впровадження пілотної програми опитування громадян – учасників судових проваджень стосовно якості роботи суду за методологією карток громадянського звітування (КГЗ).

Успішне застосування цієї методології в українських судах стало одним з важливих аргументів необхідності розробки комплексної стандартизованої системи оцінювання якості роботи суду в Україні. Для розробки такої системи у 2010 році за ініціативи Ради суддів України та Державної судової адміністрації України була створена Робоча група з розробки системи оцінки якості функціонування суду.

Робочою групою було розроблено інструменти внутрішньої оцінки якості функціонування суду за вимірами «Своєчасність судового розгляду» та «Якість написання судового рішення». Пілотна апробація дієвості інструментів внутрішньої оцінки проводилася в шести судах.

У 2012 році за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя», що продовжив ініціативи, започатковані проектом USAID «Україна: Верховенство права», Робоча група співпрацювала з підгрупою з розробки стандартів якості функціонування суду в складі Робочої групи з питань інновацій ДСА України та з 13 українськими судами.

13 лютого 2014 року своїм рішенням №2116 Рада суддів загальних судів затвердила базові показники ефективності діяльності місцевих та апеляційних загальних судів.

Результати успішної апробації проекту системи оцінки якості функціонування суду разом із результатами проведення самостійного оцінювання своєї діяльності місцевими загальними судами, які проводилися протягом декількох років, стали підставою для схвалення та затвердження системи оцінювання роботи суду.

Прес-центр судової влади