Рада Суддів
України

uaUA enEN

05.06.2015, 16:53

Рада суддів України за ініціативи Державної судової адміністрації змінила кількість суддів у 6-и судах Рада суддів України за ініціативи Державної судової адміністрації змінила кількість суддів у 6-и судах

На черговому засіданні Рада суддів України, за ініціативи Державної судової адміністрації, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка щодо зміни кількості суддів у Вищому господарському суді України, Київському апеляційному адміністративному суді, Черкаському окружному адміністративному суді, окружному адміністративному суді міста Києва, Старобільському районному суді Луганської області та Жовтневому районному суді міста Луганська відповідно до частини п’ятої статті 131 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Положення про Раду суддів України, затвердженого Х з’їздом суддів України, який відбувся 16 вересня 2010 року, погодила зміни щодо кількості суддів у шести судах.

Зокрема, кількість суддів Вищого господарського суду України із 110 було зменшено до 100 осіб, а кількість суддів у Черкаському окружному адміністративному суді та Окружному адміністративному суді міста Києва збільшилась на одну штатну одиницю в кожному за рахунок зменшення на 6-ть одиниць кількості суддів у Київському апеляційному адміністративному суді.

Разом з тим, ДСА України збільшила кількість суддів у Старобільському районному суді Луганської області за рахунок зменшення кількості суддів у Жовтневому районному суді міста Луганська. Така зміна була викликана зміною територіальної підсудності Жовтневого райсуду.

Відповідно до чинного законодавства, кількість суддів у суді загальної юрисдикції визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Радою суддів України з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів. Тому, Державна судова адміністрація України у зв’язку з необхідністю забезпечити раціональне та економне використання бюджетних коштів, враховуючи звернення Голови Вищого господарського суду України Богдана Львова, запропонувала зменшити кількість суддів Вищого господарського суду України на 10 суддів, а Київського апеляційного адміністративного суду, за зверненням голови - Андрія Горяйнова, на 6-ть одиниць. Обидва голови судів надали вичерпну і обґрунтовану інформацію щодо зменшення кількості суддів у судах, яка пов’язана зі суттєвим зменшенням кількості справ та навантаженням на суддів.

Відтак, кількість суддів у Вищому господарському суді становитиме 100 осіб, у Київському апеляційному адміністративному суді – 58 суддів, у Черкаському окружному адміністративному суді – 20 суддів, в окружному адміністративному суді міста Києва – 51 суддя, у Старобільському районному суді Луганської області – 11 суддів, у Жовтневому районному суді міста Луганська – 14 суддів. Загалом, зміни торкнулися 14-ти суддівських посад.

Зазначимо, що відповідно до нової редакції Закону України "Про судоустрій і статус суддів", на підставі частини четвертої статті 19, кількість суддів визначає ДСА України за погодженням з РС України. Відтак голова ДСА України Зеновій Холоднюк ініціював перед Радою суддів України погодження відповідних змін.