Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.08.2023, 10:10

​Рада суддів України залишає санаторій "Шкло" за судовою системою ​Рада суддів України залишає санаторій

На засіданні Ради суддів України, що відбулося 17 серпня 2023 року в Києві, було прийнято рішення припинити процес передачі Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло", який перебуває у сфері управління ДСА України, до Фонду державного майна України з метою подальшої його приватизації.

Доповідаючи з питання "Про результати вивчення матеріального та фінансового стану Державного підприємства СКЛЦ "Шкло", член Ради суддів України, суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного Суду Валерія Чорна зазначила, що на засіданні Ради судів України 04 травня 2023 року перед керівництвом ДСА України було поставлено питання щодо стану реалізації попереднього рішення Ради суддів України стосовно ДП СКЛЦ "Шкло", а також щодо використання цього комплексу під потреби розміщення суддів та працівників судів.

Саме тоді з’ясувалося, що ще з серпня 2022 року ДСА України, як орган управління державним майном, була залучена до процесу передачі ДП СКЛЦ "Шкло" до сфери управління Фонду державного майна України. Зокрема, очільником ДСА України Олексієм Сальніковим та його заступником Максимом Пампурою активно велося листування з цього приводу з Кабінетом Міністрів України, Фондом державного майна України, Міністерством фінансів України, забезпечувалася участь у робочих нарадах, витребувалися документи, необхідні для подальшої передачі санаторію Фонду державного майна України.

Натомість ані Вища рада правосуддя, ані Рада суддів України не були повідомлені про триваючу процедуру передачі належного судовій владі об'єкта державного майна до Фонду державного майна України з метою його подальшої приватизації, незважаючи на залученість вищих посадових осіб ДСА України до вказаного процесу.

При цьому Валерія зауважила, що як Олексій Сальніков, так і Максим Пампура раніше очолювали відділення Фонду державного майна України – зокрема, регіональне відділення по Миколаївській області та міжрегіональне відділення по Харківській, Донецькій та Луганській областях, відповідно.

"Відтак, вони були достеменно обізнані з алгоритмом дій у процедурах відчуження державного майна та їх правовими наслідками, а тому не могли не усвідомлювати необхідності погодження вищевказаних питань з відповідними вищими органами суддівського врядування та самоврядування, які представляють інтереси судової гілки влади", - наголосила членкиня Ради суддів України.

Валерія Чорна зазначила, що з метою з’ясування реального стану фінансового та організаційного забезпечення ДП "СКЛЦ "Шкло" та визначення його подальшої долі, рішенням Ради суддів України № 27 від 22.06.2023 р. утворено робочу групу, якою 06 – 07 липня 2023 року здійснено виїзд на місце, проведено відповідну перевірку та опрацьовано документи щодо діяльності комплексу.

На підставі висновків, які зробила робоча група, Валерія Чорна повідомила, що Рада суддів України категорично не погоджується з позицією керівництва Державної судової адміністрації України стосовно ДП СКЛЦ "Шкло" та вважає її неприпустимою.

Членкиня Ради також нагадала, що Вища рада правосуддя на своєму засіданні 20 липня 2023 року також вже висловилася щодо неприпустимості вибуття ДП СКЛЦ "Шкло" зі сфери управління судової влади, наголосивши на статутній меті діяльності вказаного підприємства.

У підсумку розгляду питання, обговоривши доповідь члена Ради суддів Валерії Чорної заслухавши позицію в.о. директора ДП СКЛЦ "Шкло" Дмитра Головка щодо подальших перспектив розвитку підприємства та шляхів їх реалізації, переглянувши матеріали фото- та відеопрезентації за результатами виїзду робочої групи, Рада суддів України, зокрема, вирішила: 

- визнати неналежним здійснення Державною судовою адміністрацією України організаційно-контрольних та управлінських повноважень щодо підприємств, установ і організацій, що належать до сфери її управління – зокрема, ДП СКЛЦ "Шкло";

- визнати неприпустимими дії керівників Державної судової адміністрації України, зокрема її Голови Олексія Сальнікова та заступника Голови Максима Пампури, які без відома Вищої ради правосуддя та Ради суддів України та без погодження з ними, всупереч існуючих процедур та на власний розсуд, в умовах воєнного стану, сприяли вибуттю єдиного санаторно-курортного лікувального комплексу, що перебуває у віданні судової гілки влади, зі сфери управління ДСА України та передачі його до сфери управління Фонду державного майна України з метою подальшої приватизації, що призвело до включення єдиного майнового комплексу ДП СКЛЦ "Шкло" до відповідного переліку об’єктів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України № 910-р від 14.10.2022 р.

Також, Рада суддів України доручила Голові Ради суддів України Богдану Монічу звернутися до Прем’єр-міністра України з метою ініціювання внесення змін до додатка до розпорядження Кабінету Міністрів України № 910-р від 14.10.2022 р., зокрема, виключення з переліку єдиних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій і пакетів акцій (часток), що належать державі у статутних капіталах господарських товариств, які передаються зі сфери управління уповноважених органів управління до сфери управління Фонду державного майна України, Державного підприємства "Санаторно-курортний лікувальний центр "Шкло".

Трансляцію розгляду вказаного питання дивіться на YouTube – каналі РСУ з 2 години 22 хв за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=HqfrGrZtE8U  та продовження розгляду питання за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=qi5XrJI-Ab8

Пресслужба РСУ