Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.10.2018, 09:06

​Рада суддів України заслухала інформацію щодо стану і строків кваліфікаційного оцінювання суддів України ​Рада суддів України заслухала інформацію щодо стану і строків кваліфікаційного оцінювання суддів України

Рада суддів України заслухала інформацію щодо стану і строків кваліфікаційного оцінювання суддів України.

Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що це питання має надзвичайно велике значення для функціонування судової системи. "Щодня, очно, он-лайн, телефоном ми спілкуємося з десятками і сотнями суддів, які надзвичайно стурбовані тим, що їм не вдається закінчити останній етап кваліфікаційного оцінювання. Рада суддів України, зрозуміло, що переживає за своїх колег і не тільки тому, що є проблеми з кваліфікаційним оцінюванням, ми вболіваємо за те, щоб громадяни були забезпечені належною юридичною допомогою і захистом суда. І, позаяк, судді перебувають у стані очікування, то це очікування відбивається на ефективності їх роботи. Зрозуміло, що у Раді суддів України ми б хотіли щоб цей процес якомога швидше завершився", - сказав Олег Ткачук.

У цьому зв'язку, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков зазначив, що зараз одночасно відбувається 8 конкурсних процедур: добір у Верховний Суд — це 4 в 1, Вищий антикорупційний суд, Вищий ІР-суд та їх апеляційні палати. У понеділок екзамени почнуть складати більш ніж 800 кандидатів на посаду суддів судів першої інстанції. Крім того, у Комісії серйозно опікуються проблемою соціальної напруги всередині суддівського колективу, що викликана, зокрема, несправедливістю в питанні суддівської винагороди.

Разом з тим Сергій Козьяков наголосив, що очолюваний ним орган намагається працювати максимально продуктивно: "Рекорд попереднього складу ВККС — 74 засідання на рік. У нас, станом на кінець липня, вже 400. Іноді це до 5 засідань на день. І,якщо попередній конкурс до Верховного Суду тривав 9 місяців, то цього разу строк його проведення планується скоротити до 6 місяців. Втім, це буде залежати від тривалості окремих етапів, зокрема — співбесід", - інформував Голова Комісії.

Заступник голови ВККС Станіслав Щотка звернув увагу членів Ради суддів України на деякі статистичні показники, що стосуються проведення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів: "Ті, хто брав участь у цій процедурі, знає, що члени Комісії намагалися максимально оперативно опрацювати результати іспитів. Ми визначили перелік суддів, які підлягали оцінюванню. Для 5040 суддів було організовано іспит, з них 240 на нього не з’явилися. За результатами іспиту 12 суддів не впорались з тестом, 90 не набрали мінімально допустимий бал за практичне завдання, ще 67 не підтвердили відповідність займаній посаді за результатами співбесіди. З 4797 практичних завдань Комісія перевірила вже 3122" – інформував заступник Голови Комісії.

Він також зазначив, що 1970 суддів вже пройшли співбесіду. 1547 з них підтвердили відповідність займаній посаді. Ще 53 співбесіди заплановані на найближчі дні. Комісія намагається проводити близько 120-150 співбесід на тиждень. "Буває по-різному. Іноді достатньо 20 хвилин на людину, а іноді потрібно 2 години. Співбесіда не має бути формальною. Ми змушені з’ясовувати деякі питання. Іноді це неприємні речі, проте в цьому і є логіка цього процесу", — пояснив Станіслав Щотка.

Відтак, за словами очільників ВККС України, визначено орієнтовний строк завершення кваліфоцінювання — 1 вересня 2019 року, за умови, що кожного місяця його буде проходити по 500 осіб.

На завершення обговорення питання Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що завдяки активній роботі Комісії кількість непрацюючих судів в Україні скоротилася з 22 до 4. 

Прес-служба РСУ