Рада Суддів
України

uaUA enEN

09.08.2024, 09:29

Робоча група обговорила зміни до Кодексу суддівської етики Робоча група обговорила зміни до Кодексу суддівської етики

В Києві відбулося чергове засідання робочої групи, яка працює над оновленням Кодексу суддівської етики. Організатором засідання виступила Рада суддів України за підтримки Програми USAID "Справедливість для всіх".

Відкриваючи засідання, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Єгор Краснов, зазначили, що оновлений Кодекс суддівської етики - це документ, що регламентуватиме дотримання суддею морально-етичних принципів як в повсякденному житті, так і в здійсненні правосуддя.

"Ми маємо усвідомлювати, що оновлений Кодекс має відповідати вимогам процесів, що відбуваються у судовій владі України, а також враховувати реалії життя у суспільстві. І ми маємо пам'ятати, що поріг етичних зобов'язань для судді в цих реаліях може тільки підвищуватися, а не знижуватися", - наголосив Богдан Моніч.

Саме з огляду на це до робочої групи увійшли не тільки члени Ради суддів України, які безпосередньо працюють над оновленням Кодексу та супроводжують звернення суддів до Ради, що пов'язані з його застосуванням, а й представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів УКраїни, Проєкту IDLO "Підтримка реформи судового врядування в Україні", Програми USAID "Справедливість для всіх", діючі судді, судді у відставці, науковці, міжнародні експерти, представники правничої асоціації "Добросуд", Всеукраїнської Асоціації адміністративних судів та  Асоціації розвитку суддівського самоврядування.

Слід зазначити, що обговорення змін, які запропоновані до Кодексу суддівської етики, часто викликало гарячі дискусії, у яких, як переконані члени робочої групи, народжується істина, яка полягатиме в ретельно виписаних статтях.

Нагадаємо, що затвердження оновленого Кодексу суддівської етики винесено на розгляд делегатів ХХ чергового з'їзду суддів України, що відбудеться 18 вересня (19 вересня - резервний день) в Києві. 

Наступне засідання робочої групи заплановане на 30 серпня 2024 року.

У засіданні, яке відбулося 8 серпня 2024 року взяли участь:

Єгор Краснов - голова робочої групи, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС;

Богдан Моніч - Голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду;

Оксана Марченко - заступник Голови Ради суддів України, суддя Господарського суду міста Києва;

Галина Діброва - голова Комітету Ради суддів України з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів, дотримання прав суддів та працівників судів, суддя Південно-західного апеляційного господарського суду;

Костянтин Кобилянський - член Ради суддів України, суддя Окружного адміністративного суду міста Києва;

Андрій Жук - член Ради суддів України, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС;

Віктор Городовенко - суддя Конституційного Суду України;

Тетяна Чумаченко - суддя Верховного Суду у відставці;

Лариса Трофімова - суддя Черкаського окружного адміністративного суду;

Галина Шевчук - член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

Руслан Мельник - член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

Ольга Шаповалова - суддя Верховного Суду України у відставці;

Борис Малишев - доктор юридичних наук, професор Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка;

Денис Зборошенко - представник Проєкту IDLO "Підтримка реформи судового врядування в Україні";

Олександр Пасенюк - голова Всеукраїнської Асоціації адміністративних судів;

Марина Шаховніна - представник Асоціації судів України;

Юлія Бездоля - голова Правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Господарського суду Одеської області;

Марія Демидова - член Правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя  Господарського суду Чернігівської області;

Ольга Примак-Березовська - заступник Голови Правління ГО "Добросуд", суддя Оболонського районного суду міста Києва;

Дмитро Ткаченко - член Правління ГО "Добросуд", голова Бориспільського міськрайонного суду Київської області;

Сату Сеппанен - експертка Консультативної місії Європейського Союзу;

Олександр Сидєльніков - експерт Програми USAID "Справедливість для всіх";

Анна Сухова - юридичний радник Програми USAID "Справедливість для всіх".

Організаційне забезпечення заходу здійснювали працівники відділу організаційного забезпечення суддівського самоврядування: Людмила Кривонос - заступник начальника відділу та головні спеціалісти відділу: Тетяна Пікула й Валентина Пастухова.


Пресслужба РСУ