Рада Суддів
України

uaUA enEN

10.06.2023, 11:40

​"Роль асоціацій суддів у забезпеченні суддівської незалежності". Голос суддівських асоціацій має чути суспільство ​

Сьогодні у Львові, на другий день роботи міжнародної конференції "Свобода вираження поглядів суддів та роль суддівських асоціацій у демократичній правовій державі" її учасники обговорюють вже "Роль асоціацій суддів у забезпеченні суддівської незалежності" (Висновок КРЕС №23 (2020)).

Як зазначила пані Анна Адамська-Галлант – керівниця Компонента "Судова влада" Проєкту ЄС"Право-Justice", діяльність суддівських асоціацій є складовою розвитку та зміцнення судової влади у країнах Європи.

Про роль суддівських асоціацій в Україні у вітальному слові стисло сказав Голова Ради суддів України Богдан Моніч. У Раді суддів Україні переконані, що суддівські асоціації мають підсилювати діяльність як Ради, так й Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Разом з тим, на його думку, суддівські асоціації в Україні ще не мають необхідного впливу на суспільну думку і на діяльність законотворців. Прикладом нехтування позицією суддів та суддівських асоціацій стали останні етапи судової реформи, коли було введено інститут дисциплінарних інспекторів, які працюватимуть при ВРП. Тоді суддівська спільнота попереджала, говорила, заявляла, що в запропонованому законодавцями форматі інституція запрацювати не зможе.

"Сьогодні про це говорить уся судова гілка влади. Зараз ми шукаємо шляхи як відновити дисциплінарну функцію Вищої ради правосуддя і, у який спосіб запустити службу дисциплінарних інспекторів", - зазначив Богдан Моніч.

Він переконаний, що на даному етапі суддівській спільноті надзвичайно важливо знайти баланс і врахувати попередній досвід для того, щоб думка і роль суддівських асоціацій враховувалась при прийнятті рішень, які стосуються суддівської незалежності та здійснення судочинства.

Нагадаємо: організаторами конференції виступили Проєкт Ради Європи "Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄСПЛ) в Україні" та Проєкт Європейського Союзу "Право-Justice" в Україні.


Пресслужба РСУ