Рада Суддів
України

uaUA enEN

27.04.2021, 15:01

​РСУ ініціювала у суддівській спільноті обговорення діяльності територіальних управлінь ДСА України ​РСУ ініціювала у суддівській спільноті обговорення діяльності територіальних управлінь ДСА України

Рада суддів України ініціювала у суддівській спільноті обговорення діяльності територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.

Дискусія була започаткована делегатами XVIII чергового з'їзду суддів України, яких вкрай обурив незадовільний стан фінансування судової влади у частині місцевих загальних та апеляційних судів. Тоді делегати з'їзду проголосували за рішення, яким визнали роботу ДСА України недостатньою у питаннях фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів України.

Перше обговорення відбулося з судами Вінницької області в режимі відеоконференції на платформі ZOOM. Участь в обговоренні взяли члени Ради суддів України, голови місцевих судів регіону, голова апеляційного суду, начальник ТУ ДСА України у Вінницькій області Василь Білик, керівники апарату та інші зацікавлені представники судів.

"Це перша наша нарада у такому форматі. Подібні відбудуться з кожною областю, тому що Раді суддів України важливо знати думку суддівської спільноти з кожного регіону щодо оцінки діяльності територіального управління. Власне, мова ведеться про те доцільно, чи недоцільно залишати за ТУ ДСА України розпорядчі функції у частині фінансування і матеріально-технічного забезпечення судів", - сказав Голова РСУ Богдан Моніч.

Він також закликав колег бути прагматично-об'єктивними у своїх оцінках з тим, щоб зважити усі позитивні сторони діяльності і вказати на можливі недоліки.

Начальник ТУ ДСА України у Вінницькій області Василь Білик коротко інформував учасників наради про діяльність управління і зазначив, що говорив це для того, аби голови судів усвідомлювали, що потрібно буде їм робити у разі передачі функцій управління судам.

"До 2020 року, доки не сталася ця проблема з фінансуванням судів, жодних проблем у забезпеченні судів не було. Всі 29 судів Вінничини забезпечені приміщеннями і тільки 6-ть працюють на умовах оренди, що звичайно тягне з системи чималі гроші, але ми працюємо над тим, щоб і вони працювали у будівлях, які належатимуть до державної форми власності. Щодо діяльності судів загалом, то навіть сьогодні, в умовах тотального недофінансування, нам вдається з невеличким запасом забезпечувати все необхідне для процесуальної діяльності судів. Жоден суд Вінницької області не зупинив свою діяльність через нестачу марок, конвертів, картриджів, паперу", - наголосив Василь Білик.

Відтак, свою позицію щодо діяльності ТУ ДСА України висловили голови більшості судів області. І таки більшість з них не виявили бажання займатися господарськими питаннями, якими опікується управління.

Разом з тим, Вінницький апеляційний суд висловився за передачу йому функцій ТУ ДСА України у якості пілотного проекту, щоправда, треба буде додати штат працівників, які й будуть займатися господарськими питаннями. Вінницький міський суд також бажає, у якості експерименту, адмініструвати кошти свого суду. Голова суду Ганна Гайду запропонувала загалом передати фінансове управління великим судам.

Підсумовуючи результати обговорення, Голова Ради суддів України зазначив, що думка голів суддів Вінничини щодо діяльності ТУ ДСА України і можливості отримати право самостійно розпоряджатися фінансовими ресурсами буде врахована при підготовці відповідного рішення і рекомендацій щодо вдосконалення роботи ДСА України як структури.

Пресслужба РСУ