Рада Суддів
України

uaUA enEN

20.05.2024, 07:40

СБУ, чат-боти і TikTok: 53 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня СБУ, чат-боти і TikTok: 53 справи щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Дані для "Бел.ru”. Олександр Сосінович — житель Києва, який, за версією СБУ, допомагав Росії поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Києві. Наприклад, він передавав росіянам вигадки про нібито загострення обстановки у Києві після російських ракетних ударів. Він називав себе фіксером і дистанційно співпрацював із редакцією "Бел.ru”. Слідство встановило, що Сосінович публічно в соцмережах підтримував дії росіян і заперечував їхні злочини в Бучі, Ірпені та Ізюмі. Його обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України.

Засідання призначено на 24 травня в Дніпровському районному суді Києва.

“Где больнічка воєнних, знаєш?”. Нагадуємо про справу громадянина РФ Івана Каптеля, який жив у прикордонному селищі на Чернігівщині та займався пасажирськими перевезеннями. СБУ встановила, що Каптеля завербували російські спецслужби, коли він їздив у Росію до родичів. Він нібито передавав росіянам у месенджерах інформацію про розташування ЗСУ. У листопаді 2023 суд узяв чоловіка під варту за обвинуваченням у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 21 травня о 14:30 в Оболонському районному суді Києва.

Передача інформації Китаю. Сюй Мінмін та Гао Сінмін — громадяни Китаю, які жили в Києві. Слідство вважає, що вони збирали інформацію про українську зброю для передачі в Китай. Їх обвинувачують у шпигунстві.

Засідання призначено на 23 травня травня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Працівники Кабміну. Анатолій Бай і Віталій Гордина — працівник секретаріату Кабміну та його колишній колега відповідно. СБУ встановила, що вони з 2015 року працювали на російські спецслужби під агентурними іменами “Гаврилов” і “Канатоходець” і весь цей час передавали ФСБ дані про роботу українського уряду. Гордина і Бай заперечують вину і заявляють, що після затримання СБУ вибивала з них свідчення катуваннями. Їх обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 23 травня об 11:30 у Шевченківському районному суді Києва.

Колишній голова Харківської СБУ. Нагадуємо про справу Романа Дудіна, якого обвинувачують у державній зраді. Слідчі переконані, що в лютому 2022 року Дудін хотів захопити владу в регіоні та усунути голову Харківської ОВА, адже розраховував на хороше ставлення від окупантів. Також, за версією слідчих, СБУ під керівництвом Дудіна не виконувала поставлених завдань. Обвинувачений запевняє, що його обмовили. Він подав позови до пʼяти українських правоохоронних органів. Каже, що на той час був на важливій службі і захищав Україну. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 25 травня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Полковник харківської СБУ. Юрій Рябуха — колишній заступник голови управління СБУ в Харківській області. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого він керував Інститутом підготовки юридичних кадрів для СБУ. Як каже слідство, Рябуха готував інститут до “здачі”, вчасно не вивіз майно та співробітників, схиляв курсантів не чинити спротив росіянам і співпрацювати з ними. Очільник СБУ Василь Малюк розповідав, що на телефоні Рябухи гімн Росії був мелодією будильника. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 24 травня о 14:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Інформація для росіян. Віктор Хомицький — мешканець села Лубʼянки, що на Київщині. Слідство вважає, що в березні 2022 року він передавав інформацію про місця проживання колишніх атовців та інших людей, хто мав вогнепальну зброю. Зокрема, він розповів щодо одного з учасників АТО, після чого чоловіка катували. Також Хомицький, за версією слідства, показував росіянам у лісосмугах позиції для вигідного розташування їхньої техніки. Під час обшуку у нього вилучили форму, засоби звʼязку та карти Київщини. Згодом чоловік пішов до ЗСУ, та правоохоронці зазначають, що його могли завербувати росіяни. Хомицького обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначено на 23 травня о 10:30 у Бородянському районному суді.

Депутат із Куп’янська. Олександр Радченко — засновник і генеральний директор Куп’янського молочноконсервного комбінату. За часів президентства Ющенка очолював місцеву РДА, згодом безуспішно балотувався до Харківської облради від “Батьківщини”. У 2022 році став депутатом Куп’янської райради від “Слуги народу”. Під час окупації міста, каже слідство, співпрацював із росіянами: перереєстрував підприємство у “податковій” окупантів, відкрив рахунки у російському банку, відвантажував продукцію до окупованої Луганщини. У жовтні 2022 року його затримала СБУ. Радченку інкримінують пособництво державі-агресору.

Засідання призначено на 21 травня о 10:00 у Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Повторний розгляд справи контррозвідника ЗСУ. Сергій Говоруха працював оперуповноваженим Департаменту військової контррозвідки СБУ. Слідство встановило, що з власної ініціативи він нібито передавав таємну інформацію російським спецслужбам. За 17 тисяч гривень чоловік до 24 лютого 2022 року повідомив росіянам дані про склади з боєприпасами, військові частини, після повномасштабного вторгнення — про аеродром, який згодом обстріляли. Говоруху затримали 28 лютого 2022 року. Свою провину він не визнав, стверджує, що справу проти нього сфабрикували представники СБУ у Херсонській області. Його засудили за державну зраду до 14,5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Вирок оскаржили, апеляційний суд скерував справу на повторний розгляд.

Засідання призначено на 20 травня об 11:30 у Галицькому районному суді Львова.

Обстріл Яворівського полігону. Олександр Косторний — львівський проросійський діяч, майор КДБ та голова “Російського товариства імені Пушкіна”. За версією слідства, він надіслав російським спецслужбам карту Яворівського полігону — великого центру навчання військових у Львівській області. За тиждень Росія випустила туди 30 ракет. За даними СБУ, 61 людина загинула, 147 отримали поранення. Сам Косторний заперечує вину. Він стверджує, що насправді надіслав давньому знайомому карту лісу поряд із полігоном і позначив там грибні місця. Прокуратура обвинувачує його у державній зраді.

Засідання призначено на 23 травня об 11:00 у Галицькому районному суді.

Вербування мера Очакова. Едуард Шевченко ― колишній командир 73-го морського центру Сил спеціальних операцій. У березні 2023 року його затримала СБУ. За версією слідства, за завданням окупантів він передавав їм інформацію про наслідки обстрілів. А згодом нібито спробував завербувати міського голову Очакова, радником якого працював на той момент. Йому інкримінують держзраду.

Засідання призначено на 23 травня об 11:00 у Заводському районному суді Миколаєва.

Приєднання Миколаївщини до Росії. Антоніна Ішмурат — працівниця ліцею на Миколаївщині. Слідство встановило, що вона працювала на підрозділ інформаційно-психологічних операцій головного управління генштабу ЗС РФ. За вказівкою вона створила й адмініструвала антиукраїнську групу у “ВКонтакте”, де писала про “приєднання” Миколаївщини до РФ. Жінка пропонувала українцям не чинити спротив загарбникам і погодитися на захоплення південних регіонів України. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

Засідання призначено на 23 травня об 11:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Пенсіонерка і чат-боти. Ірина Колеснік ― пенсіонерка з Миколаєва. Слідство вважає, що вона неодноразово через чат-боти передавала росіянам дані для коригування ударів по місту. Також у соцмережах жінка поширювала пости з виправданням дій РФ, підтримкою Путіна і ностальгією за СРСР. Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 23 травня о 13:00 у Ленінському районному суді Миколаєва.

Фотографії HIMARS. Андрій Дрямов — засновник благодійного фонду з Одеси. Ще у 2021 році ЗМІ писали про сумнівну діяльність фонду, який збирав пожертви на вулиці у наметах. У 2023-му чоловіка затримали після того, як знайшли дві гранати в його авто. Під час огляду телефону знайшли переписку з російським абонентом. Дрямов надіслав співрозмовнику фото установок HIMARS, які переміщували через Миколаїв. Ще він надіслав знімки та координати розташування підрозділу ЗСУ і складів ракетно-артилерійських боєприпасів. Наразі він під вартою з можливістю внесення застави 2,2 мільйона гривень. Дрямову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначено на 23 травня о 14:00 у Київському районному суді Одеси.

Директорка херсонської школи. Тетяна Галкун — директорка школи № 47 окупаційної адміністрації Херсона. Слідство вважає, що вона погодилась очолити школу та навчати дітей згідно з російськими навчальними програмами, видавали зарплати готівкою в російських рублях, закликала колег публічно підтримувати окупаційну адміністрацію, шукала кадри серед вчителів для швидкого переходу школи на стандарти РФ. За словами затриманої, записку з запрошенням на зустріч до міськвиконкому передав сторож, до якого приходили військові РФ. Галкун злякалася, проте на зустріч не пішла. Але виїхати з міста не могла, оскільки її чоловік через хворобу обмежений у пересуванні. Вона переконує, що росіяни схиляли її до співпраці погрозами і шантажем. Жінка перебувала під домашнім арештом, наразі її відпустили. Галкун обвинувачують у державній зраді та пособництві державі-агресору.

Засідання призначено на 22 травня об 11:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Апеляція миколаївського прокурора. Геннадій Герман — колишній очільник Миколаївської окружної прокуратури. Слідство стверджує, що він очікував отримати посаду в прокуратурі після окупації області Росією, передав дані про полонених російських військових, наслідки обстрілів, кількість загиблих цивільних і військових ЗСУ, про настрої й оперативну обстановку в Миколаєві. Також здавав паролі для проходження блокпостів та інформацію про роботу рятувальників, зокрема щодо наслідків ракетного удару по будівлі Миколаївської ОВА. У 2023 році Приморський районний суд Одеси визнав Германа винним у державній зраді та присудив довічне ув'язнення. Адвокати подали апеляцію.

Засідання призначено на 20 травня о 14:00 в Одеському апеляційному суді.

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

  • РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 20 - 24 травня

Київ і Київська область
Усі області
Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.
Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.