Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.06.2016, 13:25

Сертифікати випускникам програми судового адміністрування сьогодні вручали в Києві Сертифікати випускникам програми судового адміністрування сьогодні вручали в Києві

Сьогодні відбулося вручення сертифікатів випускникам чергового третього курсу навчання з питань судового адміністрування. Організаторами традиційно виступають Проект Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Україна: справедливе правосуддя" спільно з Національною школою суддів України та Державною судовою адміністрацією України за підтримки Ради суддів України.

Вперше вручення сертифікатів відбулося в ще у червні 2013 року, після чого навчальну програму було поглиблено і суттєво допрацьовано, а до команди викладачів долучилися і випускники програми 2013 року. Чергова церемонія вручення сертифікатів відбувалася в червні 2015 року і тепер, у червні 2016 року.

Від імені Ради суддів України випускників третього кола програми привітав заступник Голови, суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч. Він звернув увагу слухачів на те, що вимоги сьогодення до судової влади полягають у тому, щоб суд перетворився на сучасний державний орган, який міг би ефективно надавати послуги у сфері правосуддя, а головною метою програми є навчання керівників апаратів судів, їх заступників та працівників Державної судової адміністрації України сучасним методам управління судами.

"Ефективність та якість надання судових послуг не обмежується якістю судового рішення, яке отримують учасники розгляду справи. Якість надання судових послуг включає в себе можливість судів своєчасно та ефективно реагувати на проблемні ситуації в організації своєї роботи, своєчасно виявляти і прогнозувати можливі втрати та ризики, планувати свої дії. Саме тому управління якістю в судових системах є загальною світовою тенденцією останніх десятиліть. Необхідність такого управління обумовлена тим, що судове адміністрування має спиратись на чітке уявлення про те, наскільки діяльність суду, як організації, відповідає ключовим цінностям та цілям суду у демократичному суспільстві", - наголосив Богдан Моніч, вітаючи випускників навчального курсу.

Він також зазначив, що на сьогоднішній день Рада суддів України активно впроваджує комплексну систему оцінювання роботи суду . У квітні 2015 року СОРС затверджена як рамкова, а судам рекомендовано застосовувати як її окремі модулі, так і всю систему в цілому. Вже у липні 2015 року (рішення №80) Рада суддів України прийняла пропозицію Міжнародного Консорціуму з питань досконалості суду стати його членом, а Рішенням РСУ №26 від 08.04.2016 року затверджено методичний посібник "Застосування Системи оцінювання роботи суду " в цілому.

Вся ця робота, за словами Богдана Моніча, не має сенсу без існування ефективних судових адміністраторів, оскільки комплексне оцінювання роботи суду є лише додатковим інструментом судового адміністрування. "Тому, Рада суддів України ще раз засвідчує свою повагу і вдячність Державній судовій адміністрації України, Національній школі суддів України, Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя", Університету штату Мічиган (США) за ту величезну і плідну роботу, яка проведена в рамках реалізації Програми. Сподіваюсь, що сьогоднішні учасники програми будуть активно використовувати свої знання та навички не лише у повсякденній роботі, а й стануть, свого роду, викладачами із судового адміністрування на місцях", - сказав Богдан Моніч.

Прес-центр судової влади