Рада Суддів
України

uaUA enEN

21.09.2018, 13:02

Спільне засідання органів системи правосуддя, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах, відбулося в Києві Спільне засідання органів системи правосуддя, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах, відбулося в Києві

За ініціативи Ради суддів України у Києві відбулося спільне засідання Ради суддів України, Ради прокурорів України, Національної асоціації адвокатів України, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо питань забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм органами, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах. 

У засіданні взяли участь члени Ради суддів України, судді Верховного Суду, прокурори, адвокати, представники Міністерства освіти та Мін'юсту, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України, міжнародних донорських Проектів та громадських організацій, які відслідковують процеси, що відбуваються у судовій системі України. 

Відкриваючи засідання, Голова Ради суддів України Олег Ткачук привітав учасників і зазначив, що у подібному форматі зустріч відбувається вперше. "Ми зібралися з вами в залі пленуму Верховного Суду, у залі, де приймаються найбільш важливі рішення для судової системи країни, ключові рішення для кожного громадянина, і це символічно, оскільки сьогодні ми маємо спільно обговорити важливі питання, від яких залежить рівень довіри до правосуддя. Це перший крок. Він непростий. Багато наших опонентів за межами професії і всередині сумнівалися у тому, що ми взагалі зможемо колись зібратися. Адже ми настільки далеко, і так довго віддалялися один від одного, після того, як закінчили юридичний вуз, що у багатьох були сумніви щодо ефективності і важливості цього зібрання. Але ми зібралися і почали роботу. Ми бачимо перспективи і впевнені в успіху, бо розглянути нам потрібно надзвичайно важливі питання: своєчасний розгляд справ та напрацювання спільних етичних стандартів для тих, хто щоденно працює у судових засіданнях", - сказав Олег Ткачук. 

Зі статистики, яку навів Голова Ради і яка стосується розгляду проваджень, зрозуміло, що питання неявки на засідання представників прокуратури та адвокатів набирає загрозливих обрисів. Так, 14 тисяч кримінальних проваджень розглядаються від 6-и місяців до року. Ще понад 11 тисяч справ − впродовж двох років, а 7551 кримінальне провадження розглядається більше двох років. Тільки за перше півріччя 2018 року прокурори не з'явилися у судове засідання 2112 разів, адвокати – 8290 разів. 

Голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України Андрій Жук також вважає, що такі показники неявки у судове засідання не можуть влаштовувати жодного з учасників, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах. "Але ті завдання, які стосуються трьох інституцій органів правосуддя: суддів, прокуратури й адвокатури, скеровані на одне – розбудову справедливого суду і забезпечення верховенства права", – підсумував Андрій Жук.

Підтримав колегу і голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Володимир Кравчук. "У Верховному Суді зараз здійснюють правосуддя представники усіх юридичних професій, а грань між суддями, прокурорами й адвокатами, як процесуальними ворогами, відходить у минуле. Головними ж принципами нашої співпраці мають стати незалежність та взаємоповага", - наголосив Володимир Кравчук.

Відтак своє бачення врегулювання питання забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм висловили голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, голова Національної спілки адвокатів України Лідія Ізовітова, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, заступник міністра освіти й науки України Юрій Рашкевич, голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександр Дроздов та інші.

За результатами засідання було схвалено підписання резолюції "Етика правосуддя".

Прес-служба РСУ