Рада Суддів
України

uaUA enEN

08.07.2024, 11:00

60 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня 60 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

Медійна ініціатива за права людини зібрала найцікавіші кейси щодо війни, які слухатимуть в українських судах.

Полонений десантник. Нагадуємо про справу Андрія Медведєва — російського десантника, якого взяли в полон на Херсонщині. Його обвинувачують у тому, що в березні 2022 він імітував розстріл цивільних в Ірпені. Мєдвєдєва обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Це одна з унікальних незаочних справ.

Засідання призначене на 10 липня о 13:45 в Ірпінському міському суді Київської області.

Мінні поля та пошук HIMARS. Ростислав Цуканов — колишній прокурор Київської місцевої прокуратури № 6. Він не пройшов атестацію в прокуратурі, відтак отримав посвідчення адвоката. Слідство встановило, що чоловік намагався отримати мапи українських мінних полів на Київщині, Чернігівщині та східних областях, розвідував можливі бойові позиції HIMARS та склади з боєприпасами і паливом для ЗСУ. Цуканова затримали. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 12 липня о 14:30 у Солом’янському районному суді Києва.

Російська мова у школі. Юрій Арбатський із Миколаєва, як вважає слідство, здавав росіянам розміщення ЗСУ і територіальної оборони. Він надсилав інформацію на антиукраїнський Telegram-канал. На суді сказав, що зробив це через скасування вивчення російської мови у школі. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 9 липня о 10:00 у Центральному районному суді Миколаєва.

Завдання від ФСБ. Тетяна Олексик — мешканка Донеччини, яка, за версією слідства, передавала геолокації підрозділів ЗСУ в районі Краматорська. Для цього вона через ЄС виїжджала до РФ, де зустрічалася з “куратором” від ФСБ — колишнім очільником розвідки артилерії, який визначив їй основні завдання та канали комунікації через клірика УПЦ МП. Її обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 9 липня о 12:00 у Дніпропетровському районному суді.

Афганські літаки. Вадим Каплун — уродженець Дебальцевого Донецької області, який після окупації міста переїхав у Дніпро. За даними слідства, у Дебальцевому він перереєстрував свій бізнес у “ДНР” та платив там податки. Крім цього, правоохоронці зафіксували, що у 2019 році Каплун на виконання завдань російського ГУР займався перемовинами з делегацією з Афганістану, щоб підірвати українську оборонну спроможність. Мовляв, афганці розглядали можливість продати Україні літаки й вертольоти, які потребували відновлення. При цьому громадська організація Каплуна запевняла, що їхня техніка таки підлягає ремонту. Тривалий час Каплун був на волі та виїжджав за кордон, проте у 2023 році його відправили під варту. Чоловік провину відкидає і каже, що СБУ сфабрикувала справу. На свій захист просив суд дослідити написану ним книгу “Синдикат: збройний бізнес”.

Засідання призначене на 10 липня о 14:00 у Жовтневому районному суді Дніпра.

“Ректорка” Херсонського аграрного університету. Євгенія Чернишова — колишня завідувачка одного з відділів Держпродспоживслужби, “ректорка” Херсонського аграрного університету під час окупації. Слідчі встановили, що вона всіляко допомагала росіянам, організовувала освітній процес за їхніми стандартами й облаштувала виборчу дільницю для “референдуму” в університеті. Чернишова активно виступала у проросійських ЗМІ та брала участь у заходах, які організовували росіяни.

Засідання призначене на 9 липня об 11:00 у Херсонському міському суді.

Фото для ФСБ. Віталій Фурдипол неодноразово судимий за кримінальні злочини, зокрема за вбивство. Слідство встановило, що він передавав ФСБ фото енергетичної інфраструктури на території Львівщини через Telegram. Чоловік пропонував дружині теж фотографувати об'єкти, та вона повідомила в поліцію. Фурдиполу інкримінують державну зраду.

  • Засідання призначене на 11 липня о 13:00 у Галицькому районному суді Львова.
  • Вербування ФСБ. Володимир Лохін — житель Миколаєва, який, за даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення виїхав за кордон і почав активно підтримувати збройну агресію РФ, був дистанційно завербований російськими спецслужбами. Повернувшись в Україну, він нібито намагався виявити можливі локації військових аеродромів з бойовою авіацією ЗСУ. Чоловіка обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.
  • Засідання призначене на 12 липня о 14:00 у Заводському районному суді Миколаєва.
  • “Гдє больнічка воєнних, знаєш?” Іван Каптель — громадянин РФ, який жив у прикордонному селищі на Чернігівщині та займався пасажирськими перевезеннями. СБУ встановила, що Каптеля завербували російські спецслужби, коли він їздив у Росію до родичів. Він нібито передавав росіянам у месенджерах інформацію про розташування ЗСУ. У листопаді 2023 суд узяв чоловіка під варту за обвинуваченням у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.
  • Засідання призначене на 9 липня о 16:00 в Оболонському районному суді Києва.
  • “Блогер”. Дмитро Скворцов ― блогер, колишній редактор шоу “На грані”, засновник “руського клубу”, який готував замовні матеріали для підсанкційних медіа Росії. У своїх колонках називав закономірним захоплення Криму і частини східних регіонів України, а також популяризував “ЛДНР”. Слідство встановило, що за це він отримував гроші. У 2023 році його затримали під час спроби втечі за кордон. Йому інкримінують державну зраду.
  • Засідання призначене на 8 липня о 14:00 у Солом’янському районному суді Києва.
  • Підозра в шпигунстві. Ван Ібо та Янь Цзяньчен ― громадяни Китаю, яких підозрюють у шпигунстві.
  • Засідання призначене на 12 липня о 10:00 у Києво-Святошинському районному суді Київської області.
  • Коригування вогню і “коханий із ДНР”. Маргарита Волкова ― одна з трьох жінок із Торецька, яких обвинувачують у передачі інформації росіянам. Вісімнадцятирічна Волкова телефоном познайомилася з солдатом “ДНР”, із яким почала стосунки. Разом із двома іншими жінками вона нібито передавала росіянам інформацію про розміщення ЗСУ в Бахмуті й Торецьку, а також локації електростанцій для прицільних ударів. Її затримали за підозрою у державній зраді.
  • Засідання призначене на 8 липня о 09:00 у Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Інформація для ФСБ. Ігор Довганюк — мешканець Слов’янська, працював на місцевому заводі. За даними слідства, він передавав у чат-бот ФСБ інформацію про дислокацію особового складу й озброєння ЗСУ, напрямки руху військової техніки. Також він відмічав геолокації гуртожитків, промислових об’єктів і комунальних установ, чітко описував місця прильотів й оцінював їх як “скромні”. Ще він писав повідомлення з критикою української мови, волонтерів, демократичних процесів в Україні, брав участь у російських опитуваннях, де очікуваннями від “СВО” обирав “перемогу РФ та встановлення контролю над всією Україною”. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 8 липня о 13:30 у Слов’янському міськрайонному суді.

Розвідування позицій ЗСУ. Іван Баурда — мешканець Одеси. Як каже слідство, збирав для росіян розвіддані про бойові позиції ЗСУ в Одесі. На його телефоні знайшли електронні карти з “цілями” для ударів РФ по узбережжю Чорного моря. Також, твердить слідство, він контактував зі штабом “Вагнера” і московським ОМОНом. Баурду звинувачують у держзраді.

Засідання призначене на 11 липня об 11:00 у Київському районному суді Одеси.

Листівки з пропагандою. Олександр Приймак — мешканець Одеси. У квітні 2023 року його затримала поліція під час комендантської години. Чоловік вночі розклеював листівки про те, що Зеленський — “жидофашист”, з образами ЗСУ та славінням Ісуса Христа. Крім цього, подібне чоловік постив і в Instagram. Його звинувачують у виправдовуванні збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 12 липня об 11:30 у Київському районному суді Одеси.

Мер Полтави. Олександр Мамай ― колишній член Партії регіонів і мер Полтави до квітня 2023 року. Очолював місто кілька разів, міська рада висловлювала йому недовіру, позбавляла повноважень, після чого він поновлювався на посаді. Через неправомірне підвищення тарифів проти нього протестували місцеві жителі у 2013 році, його обвинувачували в корупції, у цій справі Мамай конфліктував із суддею, за його каденції були порушення в забудові центру міста. ВАКС засудив Мамая за розтрату майна. У грудні 2022-го чоловік отримав підозру за поширення інформації про розташування ЗСУ. Мамай не раз демонстрував любов до СРСР, підтримував Януковича, висловлювався російськими наративами про Велику вітчизняну війну, називав росіян і українців братніми народами та казав, що на сході України воюють Росія та США. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення ЗСУ.

Засідання призначене на 9 липня об 11:00 в Октябрському районному суді Полтави.

“Сталін”. Василь Ширяєв — мешканець Харківської області. Як каже слідство, наприкінці лютого — на початку березня 2022 року він через Telegram, де був підписаний як “Сталін”, повідомляв представнику РФ про розміщення ЗСУ в області. Ширяєв перебуває під вартою, йому інкримінують держзраду.

Засідання призначене на 8 липня о 10:00 у Ленінському районному суді Полтави.

Голова Старого Салтова. Едуард Коновалов був головою Старого Салтова, коли селище окупували росіяни. Він зібрав депутатів, закликав не чинити опір і сказав, що всіляко допомагатиме російським військовим. Коли селище звільнили, Коновалова затримали за підозрою у пособництві державі-агресорці.

Засідання призначене на 9 липня о 14:00 у Київському районному суді Харкова.

Коригування по Харкову. Антон Ізмайлов ― безробітний житель Харкова, уродженець Брянська, якого, стверджує слідство, завербували спецслужби РФ. Ізмайлов нібито коригував ракетні удари по Харкову: збирав інформацію про місця базування та маршрути ЗСУ в місті. Його обвинувачують у поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 10 липня о 13:00 у Комінтернівському районному суді Харкова.

Податки в окупації. Альона та Дмитро Дубровські — власниця компанії “Херсонавтокомунсервіс”, яка вивозила сміття у Херсон, та її чоловік. За інформацією слідства, вони пішли на співпрацю з росіянами у червні 2022 року, відкрили рахунки підприємства в рублях, платили податки і передавали росіянам матеріальні ресурси. Людей, які відмовлялись обслуговувати росіян, штрафували. Також Дубровська на зборах працівників говорила, що “при Росії будем добре жити”. Обох обвинувачують у пособництві державі-агресорці.

Засідання призначене на 11 липня о 14:20 у Херсонському міському суді.

Листування в телефоні. Володимир Гончаров — пенсіонер із Чигирина, якого обирали депутатом від нині забороненої ОПЗЖ, був депутатом Чигиринської райради. Під час обшуку в його телефоні знайшли листування із держзрадником і матеріали російської пропаганди. Його обвинувачують у виправдовуванні російської агресії.

Засідання призначене на 8 липня о 09:45 у Соснівському районному суді Черкас.

Здача координатів. Руслан Журид ― мешканець Чернігівщини, який, за даними слідства, збирав для російських спецслужб інформацію про розташування блокпостів, чисельність особового складу, техніку ЗСУ та будівництво об’єктів військової авіації. Його обвинувачують у несанкціонованому поширенні інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 8 липня о 10:00 у Чернігівському районному суді. 

Про інші засідання у справах про воєнні злочини читайте на сайті МІПЛ

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬУ СПРАВАХ ВІЙНИ З 08 - 12 липня

Київ і Київська область
Усі області

Нагадування: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.