Рада Суддів
України

uaUA enEN

01.08.2024, 14:29

​Судді КОАСу отримають додаткових помічників ​Судді КОАСу отримають додаткових помічників

Судді Київського окружного адміністративного суду отримають додаткових помічників. Рішення  про це було прийнято на засіданні Ради суддів України, яке відбулося у Києві 01 серпня 2024 року.

Нагадаємо: 15 грудня 2022 року набрав чинності Закон України від 13.12.2022 №2825-IX "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду".

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень зазначеного закону Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

Станом на 01 квітня 2024 року Окружним адміністративним судом міста Києва передано до Київського окружного адміністративного суду 45800 справ, з яких зареєстровано до КП "Діловодство спеціалізованого суду" 12 352 справ. Залишається не зареєстрованими понад 2000 документів, що надійшли в системі "Електронний суд" та понад 8000 документів, які направлено засобами поштового зв’язку.

Як приклад, надходження Київського окружного адміністративного суду за 2021 рік – 17650 справ, за 2022 рік – 15958 справ, за 2023 рік – 62469 справ. Розглянуто за 2021 рік – 17971 справа, за 2022 рік – 16080 справ, за 2023 – 27397 справ та залишок за 2021 рік – 10970 справ, за 2022 рік – 8465 справ, за 2023 рік – 43557 справ.

Таким чином, в порівнянні з 2021 – 2022 роками кількість справ у 2023 році зросла у більше ніж в чотири рази, що безперечно впливає на строки розгляду справ Київським окружним адміністративним судом.

 "Всі ви знаєте, що у нас розраховується умовна кількість днів, яка необхідна одному судді для того, щоб завершити розгляд тих справ, які є у нього в провадженні. Так от, якщо взяти ці розрахунки для Київського окружного адміністративного суду, то за цими умовними розрахунками, а вони, безумовно, умовні, одному судді, щоб завершити розгляд усіх справ, потрібно 1340 робочих днів. Скільки це років, колеги? Навіть якщо ми візьмемо 240 робочих днів, то це 5-6 років. Тому ситуація потребує негайного врегулювання", - наголосив Богдан Моніч.

З огляду на те, що фінансове та матеріально-технічне забезпечення судів належить до компетенції ДСА України, участь в розгляді питання про виділення додаткових штатних одиниць для помічників суддів КОАСу взяла заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка.

"Для того, щоб ми розуміли, як рухатися в цьому напрямку, коли вже будуть нормативи, які затверджує Вища рада правосуддя, то дійсно доцільно запровадити спочатку пілотний проєкт" – сказала Ольга Булка.

Також вона зазначила, що в контексті ситуації з навантаженням у Київському окружному адміністративному суді й "пілотуванням" додаткових помічників, виникла крайня потреба й у збільшені штатної чисельності працівників апарату з метою унормування навантаження на суддю, шляхом додання кількості посад, що відповідатимуть фактичній необхідності.

У підсумку розгляду питання, Рада вирішила: як експеримент дозволити Київському окружному адміністративному суду збільшення кількості помічників суддів у порівнянні з максимальною шляхом збільшення кількості посад додаткових помічників суддів, що відповідатимуть фактичній необхідності, визначеній зборами суддів відповідного суду, але не більше двох помічників на суддю (не враховуючи помічників суддів, які обіймають адміністративні посади та є помічниками суддів членів Ради суддів України).

- Київському окружному адміністративному суду надіслати на погодження Ради суддів України обґрунтовану пропозицію (рішення зборів суддів), щодо необхідної кількості додаткових помічників суддів, які забезпечать розгляд справ, що перебувають у його провадженні.

- Питання погодження кількості додаткових помічників судів розглянути на засіданні Ради суддів України після проведення консультацій з Державною судовою адміністрацією України на предмет фінансового забезпечення, в тому числі шляхом перерозподілу бюджетних видатків між судами, Державною судовою адміністрацією України, територіальними управліннями ДСА України, іншими розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня.

Окрім цього Рада суддів України зобов'язала Київський окружний адміністративний суд надавати РСУ щоквартальні звіти про результати проведення експерименту, включаючи дані про середню кількість днів, необхідних для розгляду справ, кількість невирішених справ, та задоволеність учасників судових процесів та забезпечити збір зворотного зв'язку від суддів, помічників суддів та інших зацікавлених сторін щодо впровадження змін та їх впливу на роботу суду.

Щодо строку тривалості пілотного проєкту, то його встановлено на два роки, до 31 грудня 2026 року.

Трансляцію засідання Ради суддів України можна переглянути тут

Пресслужба РСУ