Рада Суддів
України

uaUA enEN

16.11.2023, 11:16

Судді та інші правники розроблятимуть стандарти професії "суддя". Робоча група провела установче засідання Судді та інші правники розроблятимуть стандарти професії

Ініціаторами формування і початку роботи групи щодо розробки стандартів юридичної професії "суддя" виступили програма USAID "Справедливість для всіх" та Асоціація правників України із широким залученням правників практиків, науковців, представників органів та установ системи правосуддя України. Всі вони будуть долучені до підготовки проєкту "Підтримка реформи класифікатора професій, розробка стандартів юридичної професії в Україні".

Від Ради суддів України до робочої групи делеговано Асена Адамова, суддю Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області.

"Розробка стандартів юридичних професій, зокрема професії судді, є однією зі стартових основ та передумов існування правової держави та дотримання принципу верховенства права. Особливо гостро необхідність плідної роботи в цьому напрямку викликана великим запитом суспільства на незалежне та справедливе правосуддя. Належне регулювання та закріплення стандартів професії судді необхідне для забезпечення якісного добору на посаду судді, для забезпечення належного підвищення кваліфікації діючих суддів, та взагалі для належного виконання суддями своїх обов’язків щодо здійснення правосуддя, для кар’єри судді. А виконання вказаних завдань неможливе без чіткого формування вимог до кваліфікації та особистих якостей судді, а також принципів та правил його професійної діяльності", - написав Асен Адамов насвоїй сторінці у Facebook. 

Власне, як було зазначено під час засідання, підвищення рівня правової допомоги та якості юридичних послуг в Україні неможливе без чіткого і сучасного нормативно-правового регулювання правничої професії. І серед інших питань, які охоплюються триваючою реформою сектору юстиції в Україні, реформування потребує Національний Класифікатор професій в частині правничої професії. Хоча Класифікатор професій повинен сприяти єдиному державному підходу до класифікації існуючих та нових професій і робіт на основі кваліфікаційних вимог та приведенню національної класифікації у відповідність до міжнародних стандартів, експерти АПУ та проєкту USAID "Справедливість для всіх" встановили ряд його недоліків. 

Так, на думку експертів, Класифікатор передбачає професії й посади в установах, яких фактично не існує, дублює частину професій та містить інші невідповідності. Крім того, в Україні відсутні також професійні стандарти правничої професії, які необхідні для забезпечення мінімально прийнятного рівня освіти, практичного досвіду та інших якостей осіб, які обіймають ті чи інші посади. У поєднанні із недоліками юридичної освіти (велика кількість вищих юридичних навчальних закладів, перенасичення ринку юристами, низька якість їх професійної підготовки, відсутність в системі вищої юридичної освіти механізму забезпечення якості освіти, низький прохідний бал для абітурієнтів, та інші), відсутність офіційно розроблених і затверджених стандартів професії має наслідком часто низький рівень знань та навичок юристів, особливо молодих.

Подальше вдосконалення Класифікатора і розробка стандартів, таким чином, створять фундамент для продовжуваного розвитку нормативно-правової бази, формування soft skills правників, реформи юридичної освіти й подолання наслідків війни.

Відтак, спільно з міжнародними експертами та представниками Асоціації правників України над вдосконаленням Класифікатора і розробкою стандартів правничих професій працюватимуть представники Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, ДСА України, громадських організацій та вищих навчальних закладів.

Пресслужба РСУ