Рада Суддів
України

uaUA enEN

30.10.2015, 10:50

Судді зацікавлені в очищенні судової влади, але відбуватися цей процес повинен відповідно до принципів демократичної держави Судді зацікавлені в очищенні судової влади, але відбуватися цей процес повинен відповідно до принципів демократичної держави

30 листопада 2015 року відбулось засідання Конституційної Комісії, під час якого обговорено проект змін до Основного Закону в частинні Правосуддя.

Під час засідання слово взяла і Голова Рада суддів України Валентина Сімоненко: "В цілому проект змін позитивний і ми можемо його вітати" - наголосила вона.

Зокрема, серед позитивних пропозицій до проекту змін очільниця Ради суддів України відзначила запровадження функціонального імунітету суддів, підвищення ролі Вищої Ради Правосуддя, як єдиного органу організаційного та кадрового забезпечення судової влади, запровадження досудового врегулювання спорів, як інструменту зменьшення навантаження на суддів.

"Ми вітаємо перехід виконання судових рішень під контроль судової влади. Адже правосуддя - це не тільки прийняття справедливих рішень, а й їх виконання. Ми вітаємо конкурсні процедури добору суддів, проте заперечуємо проти того, що судді, які вже відпрацювали на посаді професійного судді і не тільки 5 років, а й більше, мають приймати участь в конкурсі на загальних підставах. Для таких суддів мають бути преференції, як зазначено у висновку Венеціанської Комісії. В цілому ми підтримуємо усі ці зміни. Ми бажаємо, щоб судова влада пройшла процес очищення. Ми в цьому самі зацікавлені. Проте відбуватися це повинно відповідно до тих принципів, які закладено в демократичних державах" - підкреслила Валентина Сімоненко.

Прес-центр судової влади