Рада Суддів
України

uaUA enEN

26.05.2016, 10:22

Суддівська спільнота має організувати роботу судової влади так, аби її діяльність не викликала суспільних нарікань, – Голова ВРЮ Суддівська спільнота має організувати роботу судової влади так, аби її діяльність не викликала суспільних нарікань, – Голова ВРЮ

23–24 травня в Одесі відбувся семінар «Роль Вищої ради юстиції та спеціалізованих судів у реформі судової системи в Україні», учасники якого обмінялися думками з приводу необхідних законодавчих змін, налагодження взаємодії та координації в системі судової влади в Україні, актуальних питань діяльності Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у тому числі в контексті європейського досвіду та міжнародних стандартів.Організаторами заходу є Вища рада юстиції та Програма розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP). Участь у семінарі взяли Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан, член кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Юрій Тітов, старший радник Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) Ннамді Езера, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», суддя Литовського суду, міжнародний експерт Проекту АПУ «Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства» Артурас Дрюкас, секретар дисциплінарної секції ВРЮ Алла Лесько, секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький, члени ВРЮ Наталя Волковицька, Ірина Мамонтова, Вадим Беляневич, а також представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, судді Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, апеляційних та місцевих судів адміністративної та господарської юрисдикції. У заході також взяли участь представники Асоціації правників України, Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP), інших міжнародних програм та проектів.

Звертаючись до учасників заходу із вітальним словом, старший радник Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) Ннамді Езера, зокрема, наголосив, що від розвитку судочинства та незалежності судової влади значною мірою залежить і розвиток економіки та суспільства в цілому, зазначивши про готовність демократичних країн та CLDP допомагати Україні на цьому шляху. 

Такі заходи дають нам можливість визначити, куди ми маємо рухатися, виробити спільні рішення та пропозиції, аби ми (судді) були єдиними та відповідальними, аби суспільство відчуло, що судова система діє справедливо", – вказала Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко. Ректор Національної школи суддів Микола Оніщук зауважив, що судова спільнота, очікуючи прийняття Верховною Радою змін до Конституції України у частині правосуддя, зараз опікується напрацюванням імплементаційних законів. "Наразі законотворчої роботи залишається надзвичайно багато, – сказав Микола Оніщук. – Впевнений, що конференція дасть імпульс розвитку цим актуальним питанням".

Головне завдання – налагодження взаємодії та координації у судовій системі України

Робота семінару розпочалася із сесії "Взаємодія та координація у судовій системі України. Роль Вищої ради юстиції у світлі триваючих реформ".

Відкрив обговорення Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк із доповіддю на тему: "Результати роботи, перспективи розвитку Вищої ради юстиції та її координаційна роль у судовій системі України". Голова ВРЮ нагадав, що нинішній склад Ради було сформовано лише рік тому (9 червня 2015 року) і цей період дає можливість і підвести певні підсумки, і поставити завдання на майбутнє. За словами Голови ВРЮ, очевидно, що лише формуванням нових складів ВРЮ та ВККСУ не можна досягти очищення судового корпусу та відновлення довіри до суду. Потрібні спільні зусилля, спільна участь усіх: суддів через прийняття ними законних, мотивованих, справедливих рішень, активна діяльність органів у сфері судової влади, органів суддівського самоврядування. "Не можна позиціонувати окремо із їхніми завданнями Вищу раду юстиції, Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, Державну судову адміністрацію України, Національну школу суддів України тощо, вважаючи, що ці органи зроблять все за суддів , – сказав І.Бенедисюк. – Лише коли ми об’єднаємося, коли ми поставимо собі за спільну мету створити дійсно незалежну судову систему, коли ми усі будемо працювати на цей результат, ми його досягнемо".

На думку Голови Вищої ради юстиції, відновлення довіри до суду не відбудеться без конкретних справ і конкретних результатів.

Ігор Бенедисюк прозвітував перед суддівською спільнотою про результати майже річної роботи Вищої ради юстиції. Повноважний склад Вищої ради юстиції розпочав свою роботу 9 червня 2015 року. За рік ВРЮ, виконуючи свої конституційні повноваження, майже 90 днів працювала у сесійному режимі, провівши більше 30 засідань Ради та близько 60 засідань її секцій (дисциплінарної секції та секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад). За цей період Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подань про звільнення більше 330 суддів за порушення присяги та 582 суддів – за загальними обставинами (у відставку, за власним бажанням, за станом здоров’я, у зв’язку із закінченням строку повноважень, у зв’язку із досягненням суддею 65 років). Голова ВРЮ звернув увагу на те, що парламент зволікає із прийняттям рішень за поданнями Вищої ради юстиції, попри те, що Рада суддів України, Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія суддів України спільно зверталися до Голови Верховної Ради України з метою вирішення цієї проблеми.

У результаті розгляду дисциплінарних проваджень стосовно суддів вищих спеціалізованих судів Вища рада юстиції вирішила внести подання до Верховної Ради України про звільнення з посади двох суддів у зв’язку з порушенням присяги судді, 1 – з підстав несумісності відповідно до Закону України "Про очищення влади". Голова ВРЮ розповів, що наразі Рада відкрила 27 проваджень стосовно суддів за поданням Міністерства юстиції України, керуючись нормами цього закону, перевірки тривають. Утім, рішення ВРЮ оскаржено, і Рада очікує на судову практику в цьому питанні.

Вища рада юстиції також завершила розгляд 40 висновків стосовно 45 суддів, наданих на розгляд ВРЮ Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (розгляд 1 висновку відкладено через мобілізацію судді). Стосовно 6 суддів Вища рада юстиції внесла подання про звільнення у зв’язку з набранням законної сили обвинувальними вироками щодо них. За період роботи повноважного складу Вищої ради юстиції прийнято 127 рішень про внесення подання Президентові України про призначення кандидатів на посади суддів.

Голова Вищої рада юстиції зазначив, що Вища рада юстиції є органом, більшість у складі якого належить суддям, і має на меті зберегти баланс між відповідальністю судді і захистом від зловживань і тиску на суддю. "Якщо це відбуватиметься максимально відкрито, прозоро і зрозуміло суспільству, ми зможемо ефективно працювати", – висловив думку Ігор Бенедисюк.

Голова ВРЮ наголосив на важливості конституційних змін для подальшого розвитку судової системи України, зауваживши, що Вища рада юстиції вже сьогодні робить усе можливе для налагодження спільної координаційної діяльності із Радою суддів України та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, зокрема і для напрацювання необхідних змін до законодавства.

Взаємодії Вищої ради юстиції та Ради суддів України сьогодні та після внесення змін до Конституції України у частині правосуддя було присвячено виступ на семінарі Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко. На її думку, основою співпраці органу суддівського самоврядування із Вищою радою юстиції, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Національною школою суддів України, представники якої беруть участь у цьому семінарі, є опікування проблемами суддівської незалежності, розробка і реалізація заходів організаційного забезпечення незалежності суддів, через підготовку спільних пропозицій, координацію позиції щодо законопроектів у сфері судоустрою і статусу суддів, при обговоренні дисциплінарної практики. У складі спільної робочої групи РСУ працює над пропозиціями, які розвиватимуть у законодавстві зміни до Конституції України в частині правосуддя. Крім того, відбувається співпраця й у питанні дисциплінарної практики, яка викликає у судовій спільноті багато дискусій і обговорень. Валентина Сімоненко нагадала, що після внесення змін до Конституції України в частині правосуддя більшість складу ВРЮ формуватиме з’їзд суддів України, що накладає на суддівську спільноту велику відповідальність та потребує детального розмежування у законодавстві повноважень Ради суддів України та Вищої ради правосуддя. Над цим питанням працює спільна Робоча група ВРЮ, РСУ та ВККСУ, а Рада готова почути усі думки суддівської спільноти.

«Реформування судової влади України відбувається у складний і відповідальний час. Ми маємо змінити не лише систему судоустрою, а світогляд і ментальність, – сказала Валентина Сімоненко. – За висновками Ради Європи, виявлено, що в країнах старої демократії не настільки ретельно виписаний закон щодо дотримання незалежності, проте водночас там є реальна незалежність. У наших законах справді багато гарантій суддівської незалежності, між тим реальної незалежності як не було, так і немає». За словами Голови Ради суддів України, набуття суддями реальної незалежності вимагає від них зміни ментальності і, певною мірою, здатності не підкорятися й не реагувати на впливи. У підсумку, учасники семінару сформулювали із обговорення низку висновків, зокрема щодо необхідності розробки системи координації органів судової системи зокрема в контексті конституційної реформи та взаємодії органів судової влади; наголосили на підтримці та необхідності внесення змін до Конституції України в частині правосуддя, зауваживши, що без внесення цих змін подальший розвиток судової системи країни є неможливим, а також акцентували увагу на існуванні у законодавстві низки актуальних проблем, що потребують якнайшвидшого вирішення.

Підсумовуючи зібрання, Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк наголосив на важливості продовжити спільні форуми за участю суддів та представників органів у сфері судової влади для обговорення та пошуку шляхів вирішення актуальних проблем діяльності судової системи."Є питання, які ми маємо спільно вирішувати, і закритість судової системи не сприяє її розвитку", – наголосив Ігор Бенедисюк.

За матеріалами відділу взаємодії зі ЗМІ ВРЮ

Прес-центр судової влади