Рада Суддів
України

uaUA enEN

12.07.2022, 08:38

Суддівське воєнне життя крізь призму "Форбс" Суддівське воєнне життя крізь призму

За данними Державної судової адміністрації України за період з 24 лютого до 11 липня 2022 року до лав Збройних Cил України по мобілізації призвано 54 судді та 229 працівників апаратів судів, органів ДСА України, державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України, а добровольцями до сил територіальної оборони ЗСУ долучилось 33 судді та 49 працівників апаратів судів, органів ДСА України, державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України

Видання Forbes зібрало три історії українських суддів, які змінили суддівську мантію на піксель та взяли до рук зброю щоб боронити Україну.

Олександр Мамалуй, суддя Верховного Суду, к.ю.н., офіцер снайперського підрозділу ЗСУ: «Мені не подобається війна. Як і всі нормальні люди, я хочу жити спокійно під мирним небом». 

Олександр Мамалуй – досвідчений боєць. Понад вісім років тому, 1 березня 2014 року він зайшов до військкомату дізнатися, чи не потрібна якась допомога. «Тоді була неспокійна ситуація в Криму, – каже Мамалуй. – У мене була рідкісна військова спеціальність – водолаз. Мене одразу відправили на збори». Пірнати йому не довелося, гарячого літа 2014-го його приписали до роти снайперів 93-ї бригади. До весни 2015-го Мамалуй пройшов усі гарячі точки – Піски, Авдіївку, Донецький аеропорт. Демобілізувався в червні 2016 року в званні молодшого лейтенанта. Згодом написав книгу про події тих років «Воєнний щоденник». «Коли я повернувся з фронту, мене ні на день не полишало відчуття, що буде новий виток війни», – згадує він.

Андрій Калараш, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, к.ю.н., сержант та командир міномета ТрО Одеської області.

Андрій Калараш служить в Територіальній обороні Великомихайлівського району рідної Одеської області. Суддя не мав реального бойового досвіду, в Радянській армії він служив майже 35 років тому. У Верховному Суді працює з цивільними справами з травня 2019 року.

Як і більшість українців, не вірив у повномасштабне вторгнення. «У мою логіку не вкладалося те, що два так тісно повʼязані народи, з купою родичів та друзів з обох боків, можуть воювати між собою», – каже Калараш.

Перший день війни суддя зустрів у Києві. Не панікував, вийшов на роботу та встигнув дорозглянути 14 судових справ.

Іван Міщенко, суддя Касаційного господарського суду Верховного Суду, командир взводу 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Міщенко займається судовою практикою з 2004 року. Працював у вітчизняних та міжнародних юридичних фірмах, у 2014 році заснував власну юридичну фірму Trusted Advisors. А в 2017 році став переможцем конкурсу на зайняття вакантної посади судді Касаційного господарського суду нового Верховного Суду. 

Іван Міщенко спочатку служив у добровольчому підрозділі, що займався аеророзвідкою на Київщині. У середині березня суддя пішов служити до 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ і дотепер залишається в її лавах.

Повний текст читайте за посиланням https://bit.ly/3ysYLQa

Пресслужба РСУ