Рада Суддів
України

uaUA enEN

13.05.2016, 14:12

"Судова система України має використовувати найкращий світовий досвід". Думки після трансатлантична подорожі

Знайомлячись з судовою системою США, ми все ж таки прийшли до висновку, що нашій державі не має необхідності адаптувати, пристосовувати під власні реалії американську або європейську судові системи. Україні потрібно виробити власну систему, використовуючи найкращий світовий досвід.

Тому, під час подорожі учасники навчальної програми знайомилися з діяльністю конференції суддів, організацією роботи судів, роботою судового адміністратора.

В США суддівське самоврядування здійснюється через конференції суддів, які скликаються не рідше 1 разу на рік головою Верховного суду. Під час роботи конференції проводяться засідання голів апеляційних та судів перших інстанцій. Між конференціями працює виконавчий комітет суддів, який з дозволу Голови Верховного суду може приймати рішення. Також працюють 12 профільних комітетів, зокрема, комітети з регламенту, з суддівської поведінки, з безпеки, з питань проходження справ (розгляду справ), із взаємодії з законодавчою та виконавчою владою та інше. Кожен з комітетів має власні програми, які повинен реалізовувати, повноваження. Так, наприклад комітет з регламенту, крім іншого, працює з громадськими слуханнями, комітет з розгляду справ аналізує статистику та напрацьовує рекомендації щодо прискорення розгляду справ, може виробляти адресні рекомендації щодо конкретних затягнутих справ. До складу комітетів судді призначаються Головою Верховного суду на три роки з можливістю продовження вказаного терміну.

Українські судді зауважили, що в порівнянні, українське судове самоврядування є більш самостійним та здатним до саморегулювання внутрішньої діяльності.

В той же час делегація звернула увагу на функціонування в Сполучених штатах адміністративного офісу, який працює постійно на підтримку конференцій суддів та комітетів. Так, на кожен комітет працює адміністративний офіс, який складається як з професійних юристів, так і з допоміжного персоналу. Саме така практика, на думку членів делегації, дозволяє комітетам бути дійсно ефективними у своїй діяльності.

Цікавою та насиченим було знайомство з організацією роботи судів.

Під час відвідування судових установ округах Балтімор та Монтгомері штату Меріленд делегація звернула увагу на розміщення списків справ, які розглядаються, на моніторах, що розташовані у коридорах судів, з постійним оновленням.

Крім того, суди Америки поступово переходять на електронну подачу позовів та судових документів. Робота судів повністю забезпечена електронним діловодством, документообіг здійснюється в повному обсязі в електронному вигляді.

Всі судові документи є доступними необмеженому колу осіб у спеціальній електронній системі. Персональними даними учасників судової справи, які кодуються, є лише дата народження, ідентифікаційний номер та домашня адреса. Всі інші данні є публічними.

Розподіл справ здійснюється відповідно до навантаження на суддів. Рівень навантаження вираховується, виходячи з категорії справи та середнього терміну розгляду.

Управляння судом як юридичною особою, здійснює виключно адміністратор суду, який призначається на посаду всіма суддями суду. Саме до повноважень адміністратора суду відноситься питання фінансового та матеріального забезпечення суду. Для збільшення фінансування діяльності суду адміністратор здійснює постійну роботу із отримання грантів, участі суду в федеральних програмах. Крім того, в США дозволено фінансування судів від приватних благодійних фондів, якщо цілі останніх відповідають проектам, які впроваджує суд.

В судах наявні головні судді (аналог Голови суду в Україні). Головний суддя суду штату, здебільшого, призначається головою апеляційного суду на невизначений строк. Як правило, ці судді погоджують відкладення справ іншим суддям, підписують ордери на обшук, передають справи від одного судді до іншого в разі такої необхідності, приймає визнання вини в кримінальних справах. Головний суддя має право обирати справи, які йому цікаво розглядати, а також самостійно визначати навантаження для себе. Увагу українських суддів привернув високий рівень довіри та поваги між суддями, поваги до головного судді. Напевне, саме на повазі та довірі ґрунтується комфортний та продуктивний психологічний клімат в колективах судів. 

Людмила Волкова,

Суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України.