Рада Суддів
України

uaUA enEN

24.02.2016, 09:15

Судова система України першою у державі почала врегульовувати конфлікт інтересів Судова система України першою у державі почала врегульовувати конфлікт інтересів

Учасники брифінгу, фактично, презентували громадськості документ, якийрозроблено з урахуванням норм Конституції України, Закону України "Про судоустрій та статус суддів", Закону України "Про запобігання корупції" та стандартів етичної поведінки суддів, закріплених у Кодексі суддівської етики та міжнародних актах (Бангалорські принципи поведінки суддів, висновки Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи, рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, висновки Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії).

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що це перший документ у державі, що врегульовує конфлікт інтересів і "… це , безумовно, позитивний крок на шляху відновлення довіри до судової системи". З її слів, конфлікт інтересів присутній майже в кожній державній установі, але тільки судова система, без спонукань з боку політиків, урядовців та парламентарів, вдалася до запровадження Порядку врегулювання конфлікту інтересів, у такий спосіб реагуючи на виклики від громадянського суспільства і демонструючи готовність до цілковитої відкритості.

Віргіліус Воланчус, керівник Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції В Україні", зі свого боку, висловив задоволення в тому, що судова система першою в Україні застосувала у цьому питанні міжнародні стандарти поведінки суддів у разі виникнення конфлікту інтересів, бо саме наявність конфлікту інтересів та їх замовчування в усіх сферах державного управління є дверима до корупції.

Разом з тим, голова Комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Тетяна Чумаченко звернула увагу журналістів на те, що працюючи над створенням Порядку, члени Ради суддів України практично виписали "дорожню карту" дій для суддів і Ради суддів у разі виникнення конфлікту інтересів. На її думку, важливість цього документу полягає, в першу чергу, в отриманні можливості попередження виникнення приватного інтересу, а вже потім у його врегулюванні. Також, вона повідомила, що за результатами роботи в цьому напрямку, будуть готуватися детальні звіти Ради суддів України про звернення суддів з питань конфлікту інтересів та їх врегулювання.

Експерти Проекту зазначили, що суддівська спільнота досить позитивно сприйняла впровадження Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства по врегулюванню конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи, про що свідчать перші семінари та круглі столи, які відбуваються в регіонах.

Відтак, судова влада – це "єдина влада, яка врегулювала механізми запобігання конфлікту інтересів" - зазначив експерт Проекту ЄС Петро Павличенко.

Відео з брифінгу дивіться офіційному Youtube каналі.

Прес-центр судової влади