Рада Суддів
України

uaUA enEN

14.07.2023, 11:50

"Судова влада має розпочати роботу над своїм планом дій з відновлення правосуддя на деокупованих територіях"- Віталій Кльник

Голова Комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів Віталій Кальник на ХІ міжнародному судово-правовому форумі, який 13-14 липня 2023 року працював у Києві, представив бачення українського досвіду з формування нової мапи мережі судів, що вже попередньо була розроблена та опрацьована відповідно до нового адміністративно-територіального устрою України в розрізі районів.

Віталій Кальник виступав перед учасниками форуму в сесії, під час якої обговорювалися євроінтеграційні виклики для судової гілки влади. Слід зазначити, що попередньо про польський досвід реформування судів, слухачів інформувала Анна Адамська-Галлант, ключовий міжнародний експерт із питань судової реформи Проєкту Європейського Союзу "Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції в Україні" ("ПРАВО-JUSTICE II") (Польща), бо саме досвід Польщі певним чином використовувався у напрацюваннях мережі судів в Україні.

Віталій Кальник подякував Анні за представлення ідеального варіанту організації мережі судів, але зазначив, що в Україні він реалізований повністю не буде і на це є об'єктивні причини. "Однак, я впевнений, що в Україні цей досвід ми маємо сприймати як варіант, на який ми маємо орієнтуватися", - підкреслив спікер.

За його словами, при Комітеті ВРУ з питань правової політики було створено робочу групу, яку очолював народний депутат Павло Павліш. До складу цієї групи входила велика кількість зацікавлених осіб: представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керівники апеляційних судів, поліціянти й представники пенітенціарних установ. За результатами цієї роботи було опрацьовано мережу судів у кожній з областей України. Водночас ініціатива щодо пропозицій порядку формування цієї мережі віддавалась зазвичай керівництву апеляційних судів відповідного регіону. Вони представляли своє бачення того, яким чином необхідно розділити суди, щоб робота була ефективною.

Віталій Кальник зазначив, що "відповідна робота була непростою, однак у більшості випадків за результатами обговорення робоча група дійшла висновку, що доцільним було б скористатися саме тією моделлю, про яку говорила у своїй доповіді Анна Адамська-Галлант, а саме — створити один великий суд у кожному великому районі".

"Учасники робочої групи, які працювали над мапою судів, були зацікавлені, зокрема, в тому, щоб використати наявний матеріально-технічний ресурс, тож усі ті суди, які працюють сьогодні, попередньо планується використовувати як філії одного великого суду, щоб не позбавити громадян України доступу до правосуддя", - наголосив доповідач.

Разом з тим Віталій Кальник звернув увагу присутніх на організацію відправлення правосуддя на територіях, що знаходяться вже 9-ть років під окупацією росії.

"Я впевнений, що за аналогією з планом дій з відновлення деокупованих територій, який був затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 року, органи судової влади повинні розпочати роботу над своїм планом дій – планом дій з відновлення правосуддя на деокупованих територіях. І в такому випадку ми зможемо запевнити збройні сили України в тому, що наступного дня після деокупації ми зробимо все можливе, щоб правосуддя іменем України знову повернулося на території, які були окуповані більш ніж 9 років", - підсумував свій виступ голова Комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів.

Повний виступ Віталія Кальника - голови Комітету Ради суддів України з питань забезпечення незалежності суддів під час ХІ міжнародного судово-правового форуму в Києві 13-14 липня 2023 року.

Пресслужба РСУ