Рада Суддів
України

uaUA enEN

06.04.2023, 07:40

"Судове адміністрування: від європейського досвіду до української реалізації" - захід Проєкту ЄС "ПРАВО – JUSTICE"

Голова Ради суддів України Богдан Моніч сьогодні взяв участь  в конференції "Спроможність судового адміністрування: від європейського досвіду до української реалізації", яка відбулася в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди" Проєкту ЄС "ПРАВО – JUSTICE" в Івано-Франківську.

Вітаючи учасників конференції, від імені Ради суддів України та суддівської спільноти, яку вона представляє, Голова Ради  висловив сподівання, що конференція стане ефективною платформою для обміну досвідом та ідеями з метою покращення судового адміністрування в Україні. Висловив щиру подяку керівникам та учасникам проєкту Європейського Союзу "Право-JUSTICE" за активну підтримку та співпрацю у проведенні цього заходу.

Також Богдан Моніч зазначив, що Рада суддів України активно підтримує та буде підтримувати позитивні практики судового адміністрування з метою побудови української судової системи відповідно до найкращих європейських стандартів. 

"Ми переконані, що судове самоврядування, яке полягає в самостійному розв'язанні питань внутрішньої діяльності судів самими суддями та адміністраторами, а в нашому випадку - це працівники апарату судів,  є ключем до успішної реформи та забезпечення незалежності судової гілки влади", - наголосив Богдан Моніч.

В контексті реалізації Ініціативи "Модельні суди" та з урахуванням воєнних дій, які веде Україна проти загарбницької армії російської федерації, і через які війна поставила перед українською судовою системою нові складні виклики, Богдан Моніч підкреслив, що впоратися з ними і вистояти судова влада змогла, в тому числі й завдяки підтримці міжнародних партнерів.

"Рада суддів України з першого дня війни надавала необхідні рекомендації щодо організації роботи судів та активно долучалась до розробки законодавчих змін, спрямованих на вдосконалення судової системи. Сьогодні ми можемо констатувати, що спільні дії керівництва судової влади та всієї судової спільноти забезпечили стабільність роботи судів України, попри військові дії та надзвичайні обставини. Завдяки нашій співпраці та підтримці одне одного, правосуддя в Україні здійснюється безперебійно, а права та свободи громадян захищаються відповідно до закону. І що важливо, ми й надалі продовжуємо разом працювати над зміцненням та модернізацією української судової системи відповідно до найкращих європейських практик, навчаючись від досвіду та переборюючи виклики разом", - сказав Голова Ради.

Богдан Моніч також подякував пані Анні Адамській-Галлант - головній міжнародній експертці з питань судової реформи Проєкту ЄС "ПРАВО – JUSTICE" та її колегам за те, що в перші дні війни вони спільно з литовськими колегами організували надання гуманітарної допомоги для суддів і працівників апарату судів, а потім доклали зусиль для того, щоб новосформована Вища рада правосуддя та Рада суддів України були залучені до мережі Європейських судових рад та висловив сподівання, що зараз ця робота значно активізується. 

Щодо самої конференції, то під час заходу відбулася  презентація нової фази Ініціативи "Модельні суди", що реалізовується Проєктом ЄС "ПРАВО – JUSTICE ІІ" у співпраці з ДСА України, та підбиття підсумків роботи попереднього періоду. Також міжнародні експерти представили кращі практики судового адміністрування у питаннях безпеки в судах, налагодження судової комунікації та впровадження клієнтських сервісів для забезпечення кращого доступу до правосуддя. 

З огляду на важливість заходу для покращення організації роботи судів та судового адміністрування участь у ньому також взяли: Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, суддя Верховного Суду Лев Кишакевич, Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, т.в.о. Голови Служби судової охорони Сергій Мороз, начальник відділу підготовки суддів НШСУ Іван Балаклицький, член Ради суддів України, голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко, керівники апарату судів та члени ГО Всеукраїнської асоціації працівників судів.

Пресслужба РСУ