Рада Суддів
України

uaUA enEN

18.05.2016, 05:51

Тернопільський форум з питань розвитку суддівського самоврядування Тернопільський форум з питань розвитку суддівського самоврядування

У м.Тернополі 16 травня 2016 року відбувся форум з питань розвитку суддівського самоврядування. Його учасниками були представники Ради суддів України Тарас Багрій, Вищої ради юстиції Алла Лесько, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Анастасія Заріцька, заступник керівника Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Наталія Петрова, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимир Кравчук, експерт Проекту "Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства" Микита Нуралін, голова апеляційного суду Тернопільської області Богдан Гірський, судді цього суду Галина Коструба, Олександра Ткач, Олег Стадник, Олександр Міщій, Олександр Костів, голова Тернопільського окружного адміністративного суду Надія Данилевич, суддя цього суду Андрій Жук, судді господарського суду Тернопільської області Гевко Володимир, Боровець Ярослав, викладач Тернопільського національного економічного університету Валентина Кравчук та інші представники судової влади і науковці.

Учасники обговорили актуальні питання розвитку суддівського самоврядування, антикорупційну стратегію судової влади, проблемні аспекти комунікації, незалежності судів та авторитету суддів. Зокрема було відзначено, що за тривалий період невдалого проведення судової реформи нівельовано незалежність суддів, безвідповідальними популістичними заявами дискредитовано судову систему, а надуманими звинуваченнями, дезінформацією і упередженим ставленням зменшено довіру громадян до судової влади. Крім того в Україні не забезпечено дотримання конституційного принципу рівності влади в частині належного фінансування судової системи, що є причиною виникнення проблем в організації її діяльності. 

Однією з гарантій забезпечення незалежності суддів є суддівське самоврядування. Намагаючись вирішити проблеми, які перешкоджають ефективному здійсненню судочинства та захистити суди і суддів Рада суддів України протягом 2014 – 2016 років прийняла десятки рішень. Проте, зборам суддів кожного суду також необхідно активізувати свою діяльність, намагатися врегульовувати існуючі проблеми власними рішеннями. Було акцентовано наступне: добре, якщо збори суддів самостійно вирішують проблеми, а не замовчують їх. Однак, у більшості випадків цей орган суддівського самоврядування у своїй діяльності обмежується лише обранням голів і заступників та вирішенням ще декількох стандартних питань. Не потрібно щоб з усіх питань Рада суддів України приймала рішення. Правильно щоб питання, які вправі врегулювати збори суддів вони розглядали і приймали відповідні рішення. До найвищого органу суддівського самоврядування - Ради суддів України доцільно звертатися лише у випадках, якщо самостійно не вдалося вирішити проблемні питання. Саме збори суддів у кожному окремому суді можуть впливати на процеси налагодження організації роботи, приймати рішення щодо захисту суддів, реагувати на факти незаконного тиску. Така ініціатива є частиною судової реформи. 

Було наголошено, що крім суддів ніхто не вирішить існуючих проблем судової діяльності, тому що не є зацікавленими у побудові незалежної моделі судової влади. Отже, суддям необхідно самостійно організовувати і реалізовувати судову політику та нести відповідальність, а тому треба розвивати і посилювати суддівське самоврядування.

Тарас Багрій, член Ради суддів України, суддя Тернопільського міськрайонного суду