Рада Суддів
України

uaUA enEN

03.09.2018, 11:50

"Тільки Рада суддів України має право роз'яснювати наявність або відсутність конфлікту інтересів" – Єгор Краснов

Сьогодні в Одесі судді обговорюють особливості запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності. Це вже друга консультативна зустріч представників комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України, перша відбулась в черні 2018 року у місті Львові.

Відкриваючи консультативну зустріч, заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, привітав присутніх та зауважив, що в РСУ це, напевно, найзавантаженіший комітет, оскільки від суддів надходить велика кількість звернень, які треба опрацювати та надати роз'яснення. "Такі консультативні зустрічі є дуже важливими, оскільки дозволяють почути проблеми, з якими стикаються судді у вирішенні цього питання, так би мовити "з перших вуст" – додав Вадим Бутенко.

Єгор Краснов, голова комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України, розпочинаючи дискусію, запропонував провести експрес опитування, під час якого присутні мали обрати відповідь на запропоновані питання. Так, наприклад, тільки 58% суддів вважають за необхідне звертатись до РСУ за роз'ясненнями щодо наявності або відсутності конфлікту інтересів під час розгляду конкретної справи. Єгор Краснов, вкотре наголосив, що тільки РСУ має повноваження надавати роз'яснення та закликав суддів в першу чергу направляти звернення до органу суддівського самоврядування.

Друга сесія консультативної зустрічі присвячена обговоренню повноважень Ради суддів України в контексті вимог антикорупційного законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів.

Модератор сесії, Єгор Краснов нагадав суддям про рішення Ради суддів України щодо врегулювання конфлікту інтересів судді. "Діяльність РСУ у сфері врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів спрямована на формування єдиного підходу до розуміння і дотримання правил врегулювання цього питання. На основі звернень суддів, Рада суддів України приймає рішення, якими роз'яснює найважливіші та актуальні питання врегулювання конфлікту інтересів суддями", – зауважив голова комітету Єгор Краснов.

Нагадаємо перелік рішень РСУ , якими роз'яснена позиція Ради щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів:

-Рішення №2 від 04 лютого 2016 року "Про порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів"

-Рішення №36 від 12 травня 2016 року "Щодо роз'яснення про наявність чи відсутність конфлікту інтересів у діяльності суддів"

-Рішення №75 від 04 листопада 2016 року "Про роз'яснення щодо наявності конфлікту інтересів"

-Рішення №77  від 04 листопада 2016 року "Щодо наявності конфлікту інтересів у проведенні таємного голосування в суді"

-Рішення №34 від 08 червня 2017 року "Про роз'яснення деяких питань щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів"

-Рішення №46 від 07 вересня 2017 року "Щодо роз'яснення деяких питань щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів"

-Рішення №75 від 07 грудня 2017 року "Про роз'яснення щодо повноважень РСУ, як єдиного компетентного органу, до якого звертаються судді у випадку конфлікту інтересів".

Крім того, судді можуть звертатись до Методичних рекомендацій з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняних до них осіб, затверджених рішенням НАЗК №2 від 04 липень 2017 року за відсутності правил, якими врегульовуються конкретні ситуації з конфліктом інтересів.

Членкиня комітету Оксана Марченко приділила увагу питанням визначення приватного, а також потенційного та реального конфлікту інтересів. Жваве обговорення розпочалось, коли учасники почали розглядати проблемні ситуації. Судді Одещини ставили питання, наводили конкретні приклади та намагались знайти загальну спільну позицію, якщо думки щодо вирішення питання були діаметрально протилежними.

Обговорили судді і особливості запобігання конфлікту інтересів в діяльності суддів, який не може бути вирішений у процесуальний спосіб, зупинились на відповідальності судді за порушення правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, узагальнили типові ситуації та напрацювали спільні рекомендації щодо запобігання, виявлення та врегулювання визначеного питання.

Підсумовуючи дискусійну зустріч з суддями Одещини, Єгор Краснов подякував присутнім за активну позицію та важливе обговорення і ще раз нагадав, що у разі виникнення питань з цього приводу - звертатись треба до Ради суддів України. "Ми розуміємо, законодавство не врегульовує деякі питання і тому намагаємось спільно напрацювати рекомендації. Окрім того, оскільки діяльність судів, прокуратури та адвокатури прописані в одному розділі Конституції України і кожна з цих професій має свої етичні стандарти, Рада суддів України ініціювала проведення у вересні спільної наради з Радою прокурорів, Радою адвокатів задля обговорення дотримання етичних норм всіма учасниками процесу під час удових засідань" – наголосив голова комітету Ради суддів України Єгор Краснов. Він також зазначив, що з березня місяця, початку роботи новообраної Ради суддів України, до найвищого органу суддівського самоврядування за роз'ясненнями щодо врегулювання конфлікту інтересів звернулися 112 суддів.

Вадим Бутенко, у свою чергу подякував Канадсько-українському проекту підтримки судової реформи, що фінансується урядом Канади за плідну співпрацю та підтримку. 

Прес-служба РСУ